Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски президент Доналд Тръмп в Ню Йорк бяха събрани в четвъртък, съобщава АП.  Сред тях са специалист по продажбите, софтуерен инженер, учител по английски език и много адвокати. 

Изборът бе затруднен от отпадането на много кандидати по различни причини - пристрастие към Тръмп, проблеми с правосъдието или изтекла лична информация за кандидата, което го е принудило сам да поиска да бъде отстранен. 

Съдът бързо се насочи към избора на заместник-съдебни заседатели.

Следват седмици на встъпителни изявления и свидетелски показания по дело, обвиняващо бившия президент републиканец във фалшифициране на документи през 2016 г., за да се скрият около 130 000 долара, които адвокатът и посредник на Тръмп Майкъл Коен е дал на порноактрисата Сторми Даниелс. Целта е била да се купи мълчанието ѝ относно отношенията ѝ с Тръмп.

Сред очакваните свидетели са Дейвид Пекър, бивш издател на таблоида National Enquirer, като по данни на прокуратурата той е публикувал статии в полза кампанията на Тръмп през 2016 г. Очакват се също показанията на Карън Макдугъл, бивш модел за списание Playboy. За нея прокуратурата смята, че е била платена от National Enquirer, за да мълчи за предполагаема афера с Тръмп.

Тръмп е изправен пред 34 престъпления. Той отрича да е извършил нарушение.

Предстои избор на безпристрастни съдебни заседатели по делото срещу Тръмп

Предстои избор на безпристрастни съдебни заседатели по делото срещу Тръмп

Близо половината от 100 разпитани потенциални кандидати са били освободени

Изисква се Тръмп да присъства в съда по време на целия процес, като съдията Хуан Мърчан отхвърли искането му да пропусне заседание, за да може да присъства на изслушване пред Върховния съд. Там се очаква адвокатите на бизнесмена да защитават позицията, че Тръмп не бива да бъде преследван за нарушенията, извършени по време на управлението му.

"Той смята, че е по-висш, предполагам, от Върховния съд. Имаме истински проблем с този съдия", коментира Доналд Тръмп след последното заседание.

В понеделник от демократическата партия поискаха съдия Мърчан да глоби бизнесмена с 1000 долара за всяка от трите публикации в социалните мрежи този месец, които критикуват Сторми Даниелс и Майкъл Коен. Глобите ще бъдат разгледани на 23 април.

Тръмп застава пред съда за фалшифициране на документи

Тръмп застава пред съда за фалшифициране на документи

Исторически процес за страната

Съгласно заповед за мълчание, наложена от съдия Мърчан, на Тръмп е забранено да прави изявления за свидетели, съдебни служители и членове на семейството си, които ще участват в делото. Неговият адвокат Тод Бланш посочи, че бившият президент само отговарял на отправената критика.

Доналд Тръмп пледира невинен по всички обвинения, като твърди, че заведените дела са плод на заговор на демократите за политическото му неутрализиране.

Според прогноза на Reuters делото по случая със Сторми Даниелс може да е единственото, което да бъде разгледано пред съда, преди Тръмп отново да се изправи срещу Джо Байдън на изборите на 5 ноември.

Дори да бъде осъден, Доналд Тръмп ще може да се кандидатира и да служи като президент при спечелени избори. По информация от проучване на Reuters обаче половината от независимите гласоподаватели и една четвърт от републиканците не биха гласували за него, ако бъде признат за виновен по настоящите обвинения.