Четиринадесет души бяха изправени пред съд в Белгия във вторник за подпомагане на джихадистка група, която уби 130 души при атентати с оръжие и бомби в Париж през 2015 г., съобщи "Ройтерс".

13-те мъже и една жена са обвинени, че са подкрепяли първо терористите преди атаките им и след това единствебия нападател, който оцеля и се върна в Брюксел.

Деветима обвиняеми присъстваха във вторник.

Смята се, че двама обвиняеми са загинали в Сирия.

Процесът се провежда в бившата централа на НАТО в предградие на Брюксел със засилена охрана. 

Обвиняемият за атаките в Париж: Не съм наранил никого

Обвиняемият за атаките в Париж: Не съм наранил никого

Не се възприема като терорист, а мюсюлманин

Дванадесет от обвиняемите са обвинени в ръководене на терористична група или участие в терористични дейности, с потенциални присъди до 15 години.

Прокурорите твърдят, че са помогнали на нападателите да пътуват до Сирия или са ги снабдили с оръжие.

Изслушванията трябва да продължат до 20 май, като решенията се очакват до края на юни.

Салах Абдеслам обвинен в тероризъм за атентата в Брюксел

Салах Абдеслам обвинен в тероризъм за атентата в Брюксел

Тунизиецът Софиен Аяри е деветият човек, който е обвинен

Разследващите смятат, че Салах Абдеслам е единственият оцелял член от групата, извършила синхронизираните атаки срещу "Стад дьо Франс", кафенетата и "Батаклан".

Те твърдят, че жилетката му с експлозив не е взривила и че часове по-късно той е избягал от френската столица. Той беше арестуван в Белгия през 2016 г. и оттогава е държан в затвора.

Абдеслам каза пред съда, че е бил привлечен към ДАЕШ от състрадание към сирийския народ, а не от религиозни възгледи, и допълни, че за него Западът е наложил своите правила и ценности на другите.

Припомняме, че процесът е най-големият в историята на Франция. Оцелелите от нападенията, както и тези, които скърбят за мъртвите си близки, се очаква да запълнят съдебните зали, които бяха проектирани да поберат 1 800 ищци и 350 адвокати.