Белгийски магистрат повдигна обвинения в тероризъм срещу Салах Абдеслам във връзка с бомбените атаки в Брюксел, обявиха от прокуратурата, цитирана от АФП.

Тунизиецът Софиен Аяри е деветият човек, който е обвинен за атаките в Брюксел на 22 март 2016 г., при които загинаха 32-ма души, а стотици пострадаха.

20 г. затвор за терориста Салах Абдеслам

20 г. затвор за терориста Салах Абдеслам

Делото е в Белгия и не е свързано с терористичните атаки в Париж през 2015 г.

През април Аяри и Абдеслам получиха по 20 г. затвор за откриване на огън по полицията в Брюксел дни преди атентата. Сега те са обвинени "в участие в действия на терористична организация", се казва в съобщение на федералната прокуратура.

Допълва се, че разследващият съдия е обвинил 24-годишния Аяри "във връзка с разследването след терористичните атаки в Брюксел и Завентем".

ДАЕШ ("Ислямска държава") пое отговорност за нападенията в Белгия.

На 23 април брюкселски съд осъди Аяри и Абдеслам на 20 г. затвор за опит за убийство на полицаи по време на престрелка в Брюксел, довела до задържането им. Четирима полицаи пострадаха при престрелката на 15 март - 4 месеца след атаките в Париж през ноември 2015 г. и дни преди атентата в Брюксел.

Братът на Абдеслам обвинен за въоръжен грабеж

Братът на Абдеслам обвинен за въоръжен грабеж

С още трима души се опитали да ограбят 70 000 евро от общински служители в Белгия

Аяри е в затвор в Белгия, докато Абдеслам, единственият оцелял от нападателите в Париж, е затворен във Франция, където чака съдебен процес.

Разследващите подозират, че Аяри е взел участие в организиране на атентат на летище "Схипхол" в Амстердам със същата клетка, която е отговорна за атаките в Париж и Брюксел.

Белгийска медия отбелязва, че обвиненията срещу Аяри са открили пътя за повдигане на подобни обвинения и на Абдеслам във връзка с атаките в Брюксел.