Мъж в Южна Русия има опасност да бъде вкаран в затвора, след като беше обвинен, че е обидил чувствата на вярващите в спор по интернет, като той твърдял, че „няма Бог”, съобщава „Франс прес”.

38-годишният Виктор Краснов, който се яви в съда днес, е съден по силата на спорен закон, влязъл в сила през 2013 г., който беше приет, след като пънк групата „Пуси Райът” (Pussy Riot) беше вкарана в затвора за представление в главната катедрала на Москва, уточни адвокатът на Краснов.

Обвиненията, според които Краснов може да лежи максимум една година в затвора, са концентрирани около спор в интернет, в който той е участвал през 2014 г. на платформата на хумористичен местен сайт в родния му град Ставропол.

Ако кажа, че събирането на еврейски приказки, наречени Библия, е пълна глупост, това е така. Поне за мен”, написал Краснов, добавяйки по-късно „няма Бог!”.  

Един от младежите, участвали в спора с Краснов, след това подал жалба срещу него, обвинявайки го в „обида на чувствата на православните вярващи”.

Краснов, чието дело започна през миналия месец, е прекарал един месец в психиатрична клиника през миналата година, като бил подложен на психиатрични прегледи, преди най-накрая да бъде счетен за нормален.  

Адвокатът на Краснов настоява, че неговият клиент е „просто атеист” и че той се е отнесъл по същия начин и към празниците Хелоуин и идиш в същия интернет спор.