Крайно десният вицепремиер и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини обеща да пренебрегне правилата за бюджетната дисциплина в еврозоната на фона на нарастващите рискови показатели за италианския държавен дълг, предаде ДПА.

"Не мое право - мой дълг е да пренебрегна някои европейски ограничения, които вредят на милиони италианци", заяви Салвини по националната телевизия RAI. Изказването му беше по повод на въпрос дали възнамерява да игнорира правилото на еврозоната държавите да държат дефицита си под 3% от БВП.

Салвини отряза Брюксел: Бюджетният дефицит остава 2,4 процента

Салвини отряза Брюксел: Бюджетният дефицит остава 2,4 процента

Не е отворен за преговори с Брюксел по темата

Салвини, който оглавява нов съюз на европейските крайно десни групи, включително неговата партия "Лига", отхвърли правилата на еврозоната като "наложени от ЕС фискални ограничения, които са остарели и безсмислени". Той заяви, че неговият подход към тях ще бъде: "Не ми пука".

Антибрюкселската тирада на Салвини бе по време на подготовката му за съботната среща в Милано с други европейски крайно десни политически лидери преди евроизборите.

Бюджетното разточителство в Италия обикновено плаши пазарите, тъй като държавният дълг на страната е над 130 процента от БВП и е един от най-високите в света.

Италия ще наруши правилата на ЕС за дефицита през 2020 г., предупреди Брюксел

Италия ще наруши правилата на ЕС за дефицита през 2020 г., предупреди Брюксел

3,1 на сто през 2020 г., което означава, че Рим ще наруши допустимия праг от 3 на сто