Спад на подкрепата за крайнодясната италианска партия "Лига" след няколко седмици на препирни с коалиционните партньори от Движение "Пет звезди", показват социологически проучвания преди изборите за Европейски парламент в края на май, информира "Ройтерс".

Докато подкрепата за "Пет звезди" остава стабилна, "Лига" изглежда, че плаща цената за постоянното напрежение в кабинета, което кулминира през тази седмица с изхвърлянето на министър от кабинета от "Лига", който е свързан с корупционен скандал.

Днес е последният ден, в който могат да се публикуват социологически проучвания преди вота на 26 май. Четири различни проучвания показват, че намалява подкрепата за "Лига", водена от вицепремиера и вътрешен министър Матео Салвини.

Едно изследване във вестник "Кориере дела Сера" показва, че подкрепата за "Лига" е спаднала до 30,9 на сто през май от 36,9% преди месец. Другите проучвания регистрират по-малко драматични промени, но всички показват, че партията е изгубила импулса си след месеци на възход.

"Кориере дела Сера" пише, че подкрепата за "Пет звезди" е нараснала до 24,9 на сто от 22,3 процента след дълъг период на упадък. Но сондаж в "Република" показва, че подкрепата за "Пет звезди" е спаднала от 23,2% на 22,6 на сто.

Всички проучвания поставят опозиционната лявоцентристка Демократическа партия на трета позиция с резултат 20,4% - 22,5%. Също така всички изследвания показват, че партия "Форца Италия" на Силвио Берлускони ще получи под 10%.

Салвини се надява силно представяне на евроизборите да засили позицията му на европейската политическа сцена. Той се присъединява към съюз от евроскептични и националистически партии, които оспорват позициите на традиционните сили в Брюксел.

Представители на "Лига" коментираха, че ще направят преглед на баланса на силите в италианското правителство, ако категорично изпреварят "Пет звезди".

Напрежение в управляващата коалиция в Италия

Напрежение в управляващата коалиция в Италия

В скандала е замесен един от високопоставените политици на "Лига"

Салвини претърпя необичайна тактическа загуба в сряда, след като беше принуден да приеме отстраняването на неговия близък икономически съветник Армандо Сири от правителството. Вече бившият заместник-министър на транспорта и инфраструктурата на Италия Армандо Сири е разследван за корупция. Той е обвиняван в получаване на пари в замяна внасяне на промяна в регулация в полза на компании за възобновяема енергия.

Сири отрича обвиненията, а Салвини поиска да остане на поста, докато не бъде признат за виновен, но "Пет звезди" убеди премиера Джузепе Конте, че трябва да се оттегли.

Салвини води трескава кампания в Италия преди вота. Той промотира крайнодесни политики като задължителна химическа кастрация на изнасилвачи и други.

"Действията му разубеждават част от електората, особено по-умерените елементи, които доскоро бяха близки до "Лига", пише в коментар "Кориере дела Сера".