Само около 30 % от децата на сирийските мигранти в Турция имат достъп до образование. Това обяви ръководителят на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации Фуат Октай, цитиран от „Хюриет”. Той подчертал, че целта на страната е до 2017 г. да запишат всички деца в училищна възраст.

Говорейки на конференция за сирийските бежанци във Вашингтон, Октай заяви, че в момента Турция е приютила около 3 млн. сирийци в страната. Около 30 % от тях са в училищна възраст.

„Само 30 % от тези деца имат достъп до образование”, коментира Фуат Октай.

Той подчерта, че до края на тази година ще осигурят достъп до образование за около 450 000 деца и за всички 900 000 сирийчета до 2017 година. Октай обясни, че Турция се нуждае от подкрепа на международните организации, за да бъде осигурено образование за всички деца бежанци.

„Всяко сирийче, което не успеем да достигнем и запишем в училище, е риск за Турция и света”, посочи Фуат Октай. Той допълва, че около 330 000 сирийчета са били взети от улиците, за да бъдат записани в държавни училища.

Октай посочи също, че безплатни здравни услуги са предоставяни за всички сирийци в Турция. Около 13 млн. сирийски пациенти са били лекувани досега в здравни институции в страната.