Само 30% от танковете "Леопард", които са на въоръжение в германската армия, са боеспособни. Това заяви председателят на Асоциацията на Бундесвера Андре Вюстнер в интервю за в. "Билд ам Зонтаг", съобщава ТАСС.

По негови думи германската армия не е поръчала нито една самоходна гаубица извън изпратените миналата година на Украйна. "Останалите гаубици вече се извеждат от въоръжение и се използват за резервни части. В резултат на това материалната боеготовност на нашите артилерийски сили продължава да намалява", посочи Вюстнер.

Той отбеляза, че военната помощ за Киев е създала "допълнителни празноти" във въоръжените сили на Германия.

"Съмнявам се, че ще можем да изпълним задълженията си към НАТО от 2025 г.", заяви Вюстнер и добави, че Германия е изпратила около 60 самолета, 20 кораба и 7000 превозни средства на Украйна.

Танковете за Украйна малко закъсняха, призна Германия

Танковете за Украйна малко закъсняха, призна Германия

Берлин засега отказва да изпрати и изтребители

Той допълни, че 100-те милиарда евро, които германските власти са отделили за модернизация на армията, не са достатъчни. В заключение Вюстнер изрази мнение, че конфликтът в Украйна "няма да приключи тази година".

По-рано в . "Шпигел" съобщи, че германските власти са одобрили оръжия и военно оборудване на стойност 2,24 милиарда евро за Украйна в периода между 1 януари и 22 декември 2022 г. По-конкретно това включва самоходни системи "Гепард", 14 гаубици "Пенцерхаубице" 2000, пет ракетни установки за залпов огън и един зенитно-ракетен комплекс IRIS-T.

На 25 януари Германия потвърди, че ще изпрати 14 танка "Леопард 2" на Украйна и ще даде разрешение на други страни също да доставят такива танкове на Киев.

На 7 февруари пък германското правителство одобри изпращането на Украйна на 178 танка "Леопард" 1A5.

Защо Германия протака изпращането на танкове Leopard на Украйна?

Защо Германия протака изпращането на танкове Leopard на Украйна?

Нерешителността на Олаф Шолц раздели страната