Бушра Биби, съпругата на бившия министър-председател на Пакистан Имран Хан, беше освободена от затвора в четвъртък, ден след като беше пусната под гаранция по дело, свързано с незаконна продажба на държавни подаръци, предава "Ройтерс".

Освобождаването е най-голямото правно облекчение за Хан и семейството му, откакто беше затворен през август миналата година. Биби, която беше арестувана през януари, беше освободена от затвора Адиала в гарнизонния град Равалпинди, където Хан все още лежи.

Местните телевизионни канали показаха малък брой поддръжници, които хвърлят листенца от рози върху два бели джипа, които я придружават от затвора.

Биби е изправена пред поне още едно дело за подкупи, свързано с получаване на земя от предприемач на недвижими имоти.

Самият Хан е изправен пред десетки други дела, включително обвинения в нарушаване на законите за борба с тероризма, повдигнати, откакто беше отстранен като премиер през 2022 г. и стартира протестно движение срещу коалиция от негови съперници, водени от настоящия премиер Шехбаз Шариф.

Пакистански съд замени с условна присъдата на Имран Хан за корупция

Пакистански съд замени с условна присъдата на Имран Хан за корупция

Хан и неговата партия твърдят, че съдебните дела срещу него се основават на измислени обвинения

Семейството на Хан отрича ​​всички обвинения, заявявайки, че са скалъпени от правителството, да дискредитират 72-годишната бивша звезда от крикета, който остава много популярен, и чиито кандидати спечелиха най-много места на общите избори през февруари.

Воденото от Шариф правителство казва, че не се намесва в съдебния процес. Противопоставянето на Хан с мощната армия на страната, която според него подкрепя Шариф, породи най-лошите политически сътресения от десетилетия в нацията от 241 милиона души.

Биби, чието истинско име е Бушра Хан, е третата съпруга на Хан. Двамата се ожениха шест месеца преди той да стане премиер за първи път през 2018 г.

Хан често я е наричал свой духовен водач и тя е известна със своята преданост към суфизма - мистична форма на исляма. В повечето случаи тя остана далеч от общественото полезрение, като се появи само в едно телевизионно интервю и то с традиционния си воал.

Членове на Конгреса молят Байдън да помогне за освобождаването на Имран Хан

Членове на Конгреса молят Байдън да помогне за освобождаването на Имран Хан

Бившият премиер на Пакистан е в затвора от август 2023 г.