Над 60 депутати от Демократическата партия от Камарата на представителите на САЩ написаха на президента Джо Байдън, призовавайки го да използва лостовете за влияние на Вашингтон с Пакистан, за да осигури освобождаването на затворения бивш премиер Имран Хан. Това предаде агенция Ройтерс.

Те отправиха апел към държавния глава на САЩ да ограничи широко разпространените нарушения на правата на човека. Представителят на САЩ Грег Казар отбелязва, че това е първият подобен колективен призив от множество членове на Конгреса за освобождаването на Хан, който е дългогодишен критик на външната политика на САЩ.

Хан е в затвора от август 2023 г. и е изправен пред десетки дела, откакто беше отстранен от поста министър-председател през 2022 г., след което стартира протестно движение срещу коалиция от негови съперници, водени от настоящия премиер Шехбаз Шариф. Имран Хан твърди, че делата срещу него, които са го дисквалифицирали от участие в изборите през февруари, са политически мотивирани.

Законодателите от Демократическата партия също изразиха загриженост относно докладваните нередности на изборите в Пакистан. Правителството на Пакистан отрича да е било несправедливо в отношението си към Хан, а неговата избирателна комисия отрича изборите да са фалшифицирани.

Трета присъда за Имран Хан за седмица

Трета присъда за Имран Хан за седмица

Бившият премиер на Пакистан Имран Хан лежи в затвора