Бегона Гомес, съпругата на испанския премиер Педро Санчес, се яви в съда в Мадрид в петък, за да отговори на въпроси във връзка с обвинения в корупция и злоупотреба с влияние. Тези обвинения накараха премиера да обмисли оставка през април, припомня Ройтерс.

Петъчният разпит е част от предварително разследване, което цели да установи дали Гомес е използвала позицията си като съпруга на премиера, за да повлияе на своите бизнес сделки. Съдът съобщи това преди изслушването.

Гомес и нейният адвокат не направиха изявления пред журналистите, събрали се пред съда, преди да започне закритото изслушване. Съдията прекрати изслушването няколко минути след неговото начало и насрочи ново заседание за 19 юли.

Гомес не е коментирала публично случая, но Санчес многократно и категорично отрича обвиненията срещу съпругата си, като ги нарича безпочвени и организирани от десни политически опоненти.

Случаят беше повдигнат чрез уникален испански правен инструмент, наречен "народно обвинение", който позволява на частни лица да повдигат криминални жалби срещу трети страни. Съдиите могат да изберат дали да действат по тези жалби, като не всяко обвинение води до съдебно разследване.

Жалбата срещу Гомес беше подадена от антикорупционната активистка група "Чисти ръце", ръководена от адвоката и политик Мигел Бернад, който е бил кандидат на крайнодясна партия на избори за Европейския парламент.

"Чисти ръце" обвинява Гомес, че е използвала влиянието си, за да осигури спонсори за магистърска програма, която тя ръководи в университет.

Текущото разследване има за цел да оцени поведението на Гомес откакто Санчес стана премиер през 2018 г., като съдът съобщи, че договорите, свързани с европейски фондове, ще бъдат разследвани отделно от Европейския прокурор.

В края на април Санчес обяви, че ще вземе петдневна почивка от служебните си задължения, за да обмисли дали да подаде оставка след като съдът обяви, че ще започне разследване. По-късно той реши да остане на поста си.

Съдът в Мадрид призова съпругата на испанския премиер по обвинения в корупция

Съдът в Мадрид призова съпругата на испанския премиер по обвинения в корупция

Тя не е коментирала обвиненията