Джон Маккейн беше официално избран за кандидат от Републиканската партия за президент на САЩ, съобщиха световните медии.

Неговата избраница за вицепрезидент Сара Палин обаче засенчи тази новина с речта си, осмиваща Барак Обама и даваща на републиканците надежда, че тя и Джон Маккейн ще влязат в Белия дом на 4 ноември, коментира "Ройтерс".

Тази вечер сенаторът от Аризона Маккейн ще даде телевизионно изявление, в което ще приеме номинацията на Републиканската партия.

44-годишната Палин, която е губернатор от Аляска, беше приветствана с викове "Сара,Сара" по време на националния си политически дебют в сряда.

Тя весело обори критиките на Обама, че опитът й като губернатор и бивш кмет на мъничкото градче Вила в Аляска не отговаря на опита на неговия заместник като лидер на голяма президентска кампания.

"Смятам, че кметът на малко градче е нещо като "организатор на общност", освен ако ти липсват същински отговорности", каза тя, намеквайки за ранната кариера на Обама в Чикаго.

Демократите спорят с Маккейн, че с избора му на относително неизпитаната и непозната Палин се отказва от критиките си към Обама, че е прекалено неопитен да бъде президент.

Палин определи още приповдигнатия стил на говорене на Обама като лишен от детайли за това, на къде ще поведе страната, ако бъде избран, макар че и самата тя даде малко политически подробности за себе си.

"Като го слушаш как говори, е лесно да забравиш, че този човек е автор на два мемоара, но и на нито един кметски закон или реформа - нито дори в сената (на Илинойс). Какво всъщност иска да постигне той, ако бъде избран - да накара водата да потече на обратно и да излекува планетата?",попита Палин.