Изявлението на члена на колективното босненско председателство Бакир Изетбегович, че се надява Босна и Херцеговина да признае независимостта на Косово, ще има дългосрочни политически и правни последици в региона. Това предупреди президентът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от сръбските медии.

Сръбският държавен глава добави, че "някои смятат, че Сърбия не е достатъчно опустошена и унизена и че само опустошена и унизена Сърбия е добра Сърбия".

Изетбегович: Босна и Херцеговина ще признае Косово за независима държава

Изетбегович: Босна и Херцеговина ще признае Косово за независима държава

Косово вече трябваше да бъде призната за независима държава

"Това интервю (на Изетбегович) усложнява много неща в региона", подчерта Вучич пред журналисти и, отговаряйки на онези, които се опитват да релативизират сериозността на изявлението на Изетбегович, коментира, че той "ще завърши в Хагския трибунал", ако каже, че Република Сръбска в Босна трябва да бъде призната за независима.

Президентът допълни, че смята, че интервюто на Изетбегович е сложно и че Сърбия ще обмисли сериозно позицията си и ще излезе с отговор.

"Но трябва също така да е ясно за нас, че трябва да действаме умно от своя страна, защото няма да имаме подкрепата на международната общност", каза той и заключи: "Това е за изявление, което е по-сериозно от това, което който и да било в Сръбия може да възприеме в този момент."