Завършиха съвместните учения на Русия и Сърбия "Славянски щит - 2019 г." с използването на С-400 и "Панцир-С", съобщава Министерството на отбраната на Сърбия, цитирано от ТАСС.

"Комбинираните тактически упражнения "Славянски щит" ще станат традиционни, а предстоящият период ще тренираме заедно да защитаваме свободата на небето си", обяснява сръбският министър на отбраната Александър Вулин.

Сърбия благодарна на Русия за укрепването на армията ѝ

Сърбия благодарна на Русия за укрепването на армията ѝ

Вучич впечатлен от възможностите на руските ПВО системи

По думите му, "името на ученията "Славянски щит" говори за близостта, общия произход, общите ценности, но по-общият произход и ценности споделят общо бъдеще, твърдо намерение да защитим свободата си".

Вулин благодари на президентите на Русия и Сърбия за факта, че "благодарение на упоритата си работа Сърбия и Русия станаха по-близки, по-силни и свободни".

"Благодарение на политиката на президента Вучич, политиката на военния неутралитет, Сърбия вече няма да е сама, както през 1999 г., подложена на агресията на НАТО. Благодарение на политиката на военния неутралитет, ние можем да се въоръжим, сами да изберем приятелите си, а враговете ни ще се определят сами, без на нашето желание", допълва министърът.

АСБ: Западна България и София са в обсега на руските С-400 в Сърбия

АСБ: Западна България и София са в обсега на руските С-400 в Сърбия

Ако бъдат разположени в Ниш, покриват почти цяла България…

Руско-сръбските учения за ПВО "Славянски щит - 2019" се проведоха за първи път и се състояха от два етапа. Първият етап се проведе през септември тази година в района на Астрахан на базата на Центъра за бойно обучение и бойно използване на руските космически сили.

Във втория етап в съвместните учения участваха подразделения на зенитно ракетния комплекс С-400 и "Панцир-С" на руските аерокосмически сили, както и противоракетните ракетни системи "Нева-М1Т" и "Куб-М" на ВВС и ПВО на Сърбия.

В хода на учения "Славянски щит-2019" са разработени въпроси за взаимодействието между звената за противовъздушна отбрана на Авиационните космически сили на Руската федерация и военновъздушните сили и ПВО на Република Сърбия.

Сърбия поръчва "Панцир-С" от Русия

Сърбия поръчва "Панцир-С" от Русия

Учения има едновременно на две тренировъчни площадки, с многобройни стрелби