Напрежението нараства на Балканите един ден преди косовският парламент да одобри създаването на армия, като Сърбия предупреди в четвъртък, че този ход ще застраши мира в района, съобщава АП.

Парламентът на Косово се очаква в петък да приеме законодателство, превръщайки съществуващите 4000 души от силите за сигурност в армия. След разговори с ръководителя на мисията на ООН в Косово сръбският президент Александър Вучич описа решението на Косово като "нова провокативна и едностранна мярка", която повдига загрижеността на Сърбия за бъдещето на сърбите в Косово.

Вучич коментира, че Сърбия ще "направи всичко възможно, за да запази мира и стабилността", но предупреди, че "ситуацията ще се влоши значително", ако Косово създаде армия.

КФОР изпраща военна техника към Северно Косово

КФОР изпраща военна техника към Северно Косово

Освен бойната техника, превозват оборудване за блокади, строителни машини, багери и тел

Сърбия загуби контрол над Косово след ударите на НАТО от 1998-1999 г. През 2008 г. Косово обяви независимост, която САЩ и повечето от западните страни признават, но не и Сърбия и нейните съюзници Русия и Китай.

Допълнително напрежение се създаде днес след като косовските сили за сигурност проведоха учения в южната част, а ръководените от НАТО КФОР изпратиха конвой от бойни превозни средства в северната част на Косово.

Конвоят се разглежда като провокация от косовските сърби, но КФОР обяснява, че това е рутинно учение.

Вучич се оплака на Русия, че някой тласка Балканите към война

Вучич се оплака на Русия, че някой тласка Балканите към война

Иска и Китай да използва авторитета си за запазване на мира в региона

"Това е просто редовно обучение, учени. Подготовка на войските на КФОР, за да бъдем готови да бъдат бързо разгърнати в цялото Косово, както се предвижда в нашия мандат", обяснява говорителят Винченцо Грасо.

"Каквото и да се реши утре, няма да промени ситуацията за един ден", обяснява той за гласуването в косовския парламент.

Командващият сили за сигурност на Косово, генералният лейтенант Рахман Рама, заяви, че не трябва да има страх от новата армия на Косово, която няма да бъде "заплашителна сила".

"Основната ни цел е да изградим сила, която ще бъде многоетническа, всеобхватна и която ще служи на всички граждани без разлика", допълва Рама.

Бърнабич не изключва сръбска въоръжена намеса в Косово

Бърнабич не изключва сръбска въоръжена намеса в Косово

Сърбия не може да гледа мълчаливо, докато някой извършва етническо прочистване на сърби