Премиерът на Сърбия предупреди, че формирането на косовска армия може да предизвика въоръжена намеса на Сърбия в бившата провинция - най-грубото предупреждение досега, в условията на ескалиращо напрежение на Балканите, съобщава АП.

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че се надява, "никога да не използваме нашата армия, но за съжаление това в момента е една от възможностите на масата".

Косовският парламент ще гласува на 14 декември за превръщането на силите за сигурност на страната в редовна армия. Сръбски официални лица твърдят, че армията ще бъде използвана, за да се преследва сръбското малцинство, което многократно е отречено от косовските власти.

Харадинай: Никой няма повод да се страхува от косовската армия

Харадинай: Никой няма повод да се страхува от косовската армия

Не сме зависими от Белград, заяви премиерът

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди за намерението на Косово за преход към армия. "Подобен ход е непредвиден. Това противоречи на съветите на много съюзници от НАТО и може да има сериозни последици за бъдещата евроатлантическа интеграция на Косово", обясни той.

Бърнабич заяви, че етническите албански лидери в Косово "трябва да проявят здрав разум" и предупреди, "не можем да останем настрани и да гледаме мълчаливо, докато някой извършва етническо прочистване" на сърбите на Балканите.

Косовският премиер Рамуш Хардинай коментира, че това е "чистата лъжа", твърденията, че новата косовска армия ще се насочи към северно Косово, където живеят повечето сърби. "Армията не е за север. Нашата армия е за Афганистан и Ирак, за да помогне на тези страни в мироопазващи мисии", обясни той.

Белият дом: Време е Косово да се помири със Сърбия

Белият дом: Време е Косово да се помири със Сърбия

Сега е моментът Косово и Сърбия да постигнат споразумение

Косово обяви независимост през 2008 г. Сърбия и нейните съюзници Русия и Китай не признават Косово като страна, в противоречие със САЩ и по-голямата част от Запада.

Сърбия загуби контрол над Косово след война от 1998-1999 г., в която загинаха повече от 10 000 души, а докладите за репресии подтикнаха НАТО да предприеме въздушни удари, за да спре конфликта.

Напрежението между Сърбия и Косово се покачи, след като правителството на Косово миналия месец въведе 100% данък върху вноса от Сърбия и отмъщение за неуспешна кандидатура за членство в международната полицейска организация Интерпол след интензивно сръбско лобиране.

Сърбия не търси военни съюзи или НАТО, но гледа към ЕС

Сърбия не търси военни съюзи или НАТО, но гледа към ЕС

Принудителните решения не водят до стабилност, коментира Ивица Дачич

Бърнабич заяви, че Сърбия губи 42 милиона евро месечно поради повишението на митата в Косово.

Сърбия засилва въоръжените си сили, опустошена след намесата на НАТО през 1999 г., най-вече с руска помощ.

Въоръжената намеса на Сърбия в Косово би довела до пряк сблъсък с мироопазващите сили, водени от НАТО. В последно време Сърбия повишава бойната готовност на войските си след поредица от малки инциденти.

Вучич се оплака на Русия, че някой тласка Балканите към война

Вучич се оплака на Русия, че някой тласка Балканите към война

Иска и Китай да използва авторитета си за запазване на мира в региона