Косовският парламент ще гласува преобразуване на спецсилите в косовска армия на 14 декември, предадоха свеъовните информационни агенции. Това обяви премиерът Рамуш Харадинай. По думите му, стъпките на косовските власти са в пълно съгласие с НАТО и страните-членки. 

Припомняме, че днес по-рано генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в телефонен разговор с косовския премиер Рамуш Харадинай обсъди въпроса за създаване на косовска армия. 

Столтенберг предупреди Косово, че създаването на армия пречи на влизането в НАТО

Столтенберг предупреди Косово, че създаването на армия пречи на влизането в НАТО

Призовава Вучич и Харадинай в сдържаност, без провокативни изявления и действия

Създаването на армия от Косово ще подкопае перспективите за нейното интегриране в алианса и противоречи на препоръките на повечето държави от НАТО, предупреди Столтенберг. 

Очаквано, Сърбия прие като предизвикателство създаването на такава армия. Все още двете държави не са постигнали разбирателство относно признаването независимостта на Прищина, обявена едностранно през 2008 година. Това обаче е основен въпрос за приемането им в Европейския съюз. 

Бърнабич не изключва сръбска въоръжена намеса в Косово

Бърнабич не изключва сръбска въоръжена намеса в Косово

Сърбия не може да гледа мълчаливо, докато някой извършва етническо прочистване на сърби

Русия също реагира остро срещу решението на Косово за създаане на собствена армия. По-рано руското външно министерство заяви, че изпълнението на плановете на Прищина за създаване на въоръжени сили би нарушило грубо резолюцията на Съвета за сигурност на ООН относно косовското споразумение.