Сърбия реши да не гони черногорския посланик заради историческия спор между двете съседни държави, Черна гора все още обмисля решението си, предаде Би Би Си.

По-рано беше съобщено, че всяка от двете страни ще екстрадира посланика на другата.

До напрежението се стигна заради изявление на сръбския посланик в Подгорица, обиждащо суверенитета на приемащата държава - Владимир Божович заяви, че решението за обединяване на Черна гора със Сърбия през 1918 г. било "освобождение". Черногорските власти го обвиниха в намеса във вътрешните работи и му дадоха 72 часа да напусне страната.

Черна гора обяви сръбския посланик за персона нон грата

Черна гора обяви сръбския посланик за персона нон грата

Дипломатът ще бъде експулсиран след скандални изказвания

Сърбия от своя страна заяви, че на реципрочна основа обявява черногорския посланик за персона нон грата. Оттеглянето на това решение беше обяснено с необходимост от запазване на добросъседските отношения.

Днес премиерът Ана Бърнабич коментира на пресконференция, че "животът е по-важен от дипломатическите принципи". По думите й, отказът от първоначалното решение е жест на добра воля от страна на Белград.

Сърбия гони черногорския посланик

Сърбия гони черногорския посланик

След същото решение на Подгорица

Засега не е ясно дали Подгорица все още настоява сръбският посланик да напусне страната.

През 2006 г. Черна гора провъзгласи своята независимост, отделяйки се от конфедерацията със Сърбия. Така тя стана суверенна държава за първи път след Първата световна война. Преди това в продължение на три години Черна гора беше част конфедеративна държава със Сърбия - остатъчен съюз след разпада на бивша Югославия.