Сърбия поставя патрули от военни и полицаи по границата си с България и с Македония. "Съвместни военно-полицейски екипи ще патрулират около граничните пунктове с България и Македония с цел предотвратяване на нелегалното преминаване на наша земя".

Това обяви сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович часове след като тази нощ правителството в Белград реши да изпрати екипите по границите с България и с Македония, съобщиха РТС и БГНЕС.

"В момента става въпрос за хора, които не са застрашени от военни действия - над 80% са от Афганистан и Пакистан, а в същото време Европа много ясно даде да се разбере, че тези хора няма да получат убежище. Те нямат намерение да търсят убежище в Сърбия. Нашата задача е да защитим държавните граници от нелегалното им преминаване", каза Стефанович в понеделник сутринта пред държавната телевизия.

"Възможно е за една нощ при нас да пристигнат десетки хиляди души", каза още вътрешният министър. Той отказа да съобщи "числеността на екипите от съображения за сигурност".

Според него, съвместните военно-полицейски екипи "ще бъдат достатъчно за предотвратяване на всякакъв опит за нелегално преминаване на границата".

"Защитата на границите от нелегалното й прекосяване е в съответствие с европейските задължения на Сърбия", подчерта министърът. Стефанович предупреди, че "икономическите мигранти ще бъдат връщани обратно в страната откъдето са дошли, съгласно международното право".

Сръбският министър съобщи, че “през изминалите две години в страната са арестувани над 1500 трафиканти на мигранти". На въпроса дали е имало реакция от страна на Брюксел вътрешният министър отговори, че "не вижда причина за това, след като подобни мерки са били взети от страни-членки на ЕС".

Припомняме, на извънредно заседание в нощта срещу понеделник сръбското правителство одобри създаването на съвместни военни и полицейски екипи, които ще бъдат изпратени по границите с България и с Македония. Целта е спиране на нелегалните мигранти.

Новината бе разпространена в 23.30 часа българско време след приключването на заседанието на кабинета, което бе ръководено от премиера Александър Вучич. "Задачата на военните и полицейските сили ще бъде да предотврати нелегалното влизане на мигранти от Република България и Република Македония.

В същото време те ще имат за задача да предадат на правосъдните органи трафикантите на хора, които извършват тази нелегална дейност на територията на Сърбия". Това се казва в краткото съобщение, което бе публикувано тази нощ от пресслужбата на сръбското правителство. 

След като Унгария въведе нови по-строги мерки за контрол на границите си на 5-ти юли в Сърбия се стигна до значително увеличаване на броя на мигрантите. Според властите в Белград в момента на територията на страната има около 3000 мигранти и техният брой се увеличава всеки ден с по няколкостотин души. Най-много идват от България, твърди БГНЕС.

Властите в съседна Република Македония също решиха да увеличат полицейските и военните патрули по границите като превенция срещу евентуална нова мигрантска вълна.