За първи път Сърбия се присъедини към санкциите на ЕС по отношение на ситуацията в Украйна след избухването на кризата през 2014 г. Сърбия се присъедини към Решението на Съвета на ЕС, което разширява ограничителните мерки срещу бившия президент на Украйна Виктор Янукович, за когото се смята, че вече е руски гражданин и срещу водещи членове на украинското правителство от периода 2010-2014 г., пише порталът "Европейски Западни Балкани"

Това се посочва в декларация на върховния представител за външната политика и политиката на сигурност на Европейския съюз, публикувана на сайта на Съвета на ЕС от 12 март. Както неофициално беше потвърдено пред портала от Европейската служба за външна дейност, Сърбия се присъедини към това решение заедно с Черна гора, Албания, Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Сърбия за разлика от повечето европейски страни отказа да наложи каквито и да е санкции срещу Русия и декларира, че ще запази топлите отношения с Москва. Сръбският президент винаги е заявявал, че е приятел на Русия, а страната му получава оттам съвременни оръжия, включително бойни самолети и хеликоптери, както и системи за противовъздушна отбрана.

Украйна се възмути, че Сърбия прави пари от пролята украинска кръв

Украйна се възмути, че Сърбия прави пари от пролята украинска кръв

Сърбия е единствената държава в Европа с открито небе за Русия

Според Декларацията тези страни ще гарантират, че техните национални политики ще бъдат в съответствие с Решението на Съвета.

Санкциите по отношение на Янукович и други украински лица бяха въведени за първи път през март 2014 г. с решение на Съвета и след това удължавани всяка година. Причината за въвеждането на санкции е "злоупотреба с държавни ресурси и нарушаване на правата на човека" по време на украинската криза 2013-2014 г., която доведе до анексирането на Крим и обявяването на независимостта на Донецк и Луганск.

Янукович по президентски към Зеленски: Бъди герой, спри кръвопролитието

Янукович по президентски към Зеленски: Бъди герой, спри кръвопролитието

Настоява за постигане на мирно споразумение

На 3 март 2022 г. Съветът на ЕС удължи валидността на тези санкции с една година до 6 март 2023 г.

"Това е първият път, в който Сърбия се присъедини към санкциите на ЕС заради Украйна", потвърди за портала Игор Новакович, директор на научните изследвания на фонда ISAC.