Бившият украински президент Виктор Янукович призова настоящия украински лидер Володимир Зеленски да спре кръвопролитията и да постигне мирно споразумение. Това става ясно от негово писмо, цитирано от РИА Новости.

"Бих искал да се обърна към Владимир Зеленски по президентски и дори малко бащински начин. Владимир Александрович, вероятно мечтаете да бъдете истински герой! Но героизмът не е показен, той не се състои в това да се бориш до последния украинец. Героизмът е в саможертвата, в преодоляването на собствената ти гордост и амбиции, за да спасиш живота на хората", казва бившият президент.

"Наясно съм, че имате много "съветници", но ако вие лично държите на себе си, трябва да спрете кръвопролитията на всяка цена и да постигнете мирно споразумение. Това се очаква от вас в Украйна, Донбас и Русия", се казва в призива.

Готви ли Русия алтернативен президент на Украйна?

Готви ли Русия алтернативен президент на Украйна?

Виктор Янукович каца в Минск

Той заяви, че е натъжен от случващото се в родината му и дълбоко съчувства на страданията, които украинците трябва да понасят. Той обаче подчерта, че "във всяка трагедия има момент, в който тя трябва и може да бъде спряна". "Още първия ден обещахте да спрете войната в Украйна и това е единствената причина, поради която цяла Украйна ви подкрепи. Можеше да станете президент на мира, но за съжаление това не се случи", оценява Янукович.

Междуведомственият координационен щаб за хуманитарна реакция в Украйна, създаден на базата на Националния център за контрол на отбраната на Русия, обяви, че ще бъде установена непрекъсната комуникация между руската и украинската страна за обмен на информация за евакуацията на цивилни и чужденци днес.

По-рано в украински медии се появи информация, че Русия иска да обяви Янукович за "президент" на Украйна. Той беше президент на Украйна до 22 февруари 2014 г., когато подаде оставка и избяга в Русия след продължили почти три месеца антиправителствени протести, станали известни като "Евромайдан"

И третите преговори без значителна крачка

И третите преговори без значителна крачка

Малки положителни стъпки за хуманитарните коридори

Виктор Янукович е украински политик и президент на Украйна от 2010 до 2014 г., бивш лидер на украинската Партия на регионите, която е с поддръжници предимно в източните и южните части на Украйна. Два пъти е бил министър-председател. Янукович става известен с участието си в изборите за президент през 2004, когато по спорен начин печели втория тур срещу Виктор Юшченко. Резултатите бяха после отменени от Върховния съд и изборите бяха проведени отново, спечелени от Юшченко. Янукович печели обаче следващите избори срещу Юлия Тимошенко.

След тримесечните протести на Евромайдана в Украйна, които завършиха с разстрели на протестиращите от специалните части на милицията, страхувайки се от затвор, президентът на Украйна Виктор Янукович бяга в Русия. На 24 януари 2019 г. той беше признат за виновен в държавна измяна, подпомагане и поддръжка на агресивна война, за която сега е осъден на 13 години затвор.

Юшченко: Ще горите в ада, орки!

Юшченко: Ще горите в ада, орки!

Вие не сте освободители, вие сте чума, вие сте палачи