Продължава спадането в доверието към френския президент Никола Саркози сред населението на страната. Само за последния месец държавният глава е загубил две точки в скалата на одобрение сред сънародниците си.

С подобен спад в доверието може да се „похвали" и премиерът Франсоа Фийон.

Едва 32% от французите одобряват водената от Саркози политика. Тези, които подкрепят решенията на премиера Фийон, също не са много - едва 38%.

Това сочат данните от проведено допитване, изготвено по поръчка на френския всекидневник „Le parisien". Резултатите от него показват, че новите данни регистрират най-ниските нива на одобрение към политиката на двамата държавници от юни 2007г. насам.

Изданието припомня, че през последните месеци Никола Саркози срещна силното недоволство на избирателите си, които организираха редица демонстрации срещу политически решения на правителството.

Най-яростна съпротива предизвика реформата, с която пенсионната възраст беше увеличена от 60 до 62 години. Вчера пък страната беше залята от демонстрации в защита на експулсираните роми от Франция. Участниците в шествията определиха политиката на кабинета по този въпрос като „ксенофобска" и „репресивна".

Периодичните обществени допитвания за доверието към Саркози дават сериозна основа за съмнение в неговия успех на предстоящите президентски избори във Франция догодина.