Президентът на САЩ Джо Байдън и японският премиер Фумио Кишида се очаква да се споразумеят следващия месец за по-тясно военно сътрудничество, включително разговори за най-голямата потенциална промяна в командната структура на Вашингтон в Източна Азия от десетилетия, предава Ройтерс, като се позовава на свои източници.

Вашингтон ще обмисли назначаването на четиризвзден генерал, който да наблюдава силите на САЩ в Япония като партньор на предложения от Щаба на японските сили за самоотбрана (SDF) командир, който да наблюдава всички военни операции на страната, казаха източниците, които имат пряко отношение към плана.

"Обсъждаме как нашето планирано съвместно командване може да засили сътрудничеството със САЩ и Южна Корея", каза главният секретар на японския кабинет Йошимаса Хаяши в понеделник на редовен брифинг за медиите, когато беше попитан за докладите. Дневният ред за срещата на върха Байдън-Кишида все още не е определен, добави той.

Кишида иска да установи съвместния команден щаб преди края на март 2025 г. Токио заяви, че има "сериозна загриженост" относно нарастващата военна мощ на Китай и заплахата, която представлява ескалацията около Тайван, разположен на малко над 100 километра от японската територия.

За разлика от съседна Южна Корея, където американските и южнокорейските войски могат да действат под обединено командване, подчинено на четиризвезден генерал, въздушните, сухопътните и морските сили на САЩ в Япония са командвани от тризвезден генерал който няма никакви взаимодействия с японските сили

Четиризвезден генерал - най-високият мирновременен ранг в който и да е от клоновете на армията на САЩ - ще съответства на ранга на японския колега в новия щаб. Американски офицер от този ранг може да положи основите на бъдеща обединена японско-американско армейско командване, казват експерти.

Байдън и Кишида ще разкрият плановете си, когато се срещнат следващия месец във Вашингтон, съобщиха по-рано вестник Yomiuri и Financial Times.

САЩ и Япония предоговарят ключов договор

САЩ и Япония предоговарят ключов договор

Причината е Китай

Япония е от решаващо значение за военната мощ на САЩ в Азия, като разполага с 54 000 американски войници, стотици самолети и единствената авионосна ударна група на Вашингтон, постоянно бзирана извън САЩ. Базите на японските острови позволяват на Съединените щати да проектират военна мощ в региона и да ограничат китайското влияние.

По-тясното сътрудничество между Токио и Вашингтон се развива, докато Япония се отдалечава от следвоенния пацифизъм, който оформяше нейното отбранително планиране от десетилетия.

В края на 2022 г. Япония обеща да удвои разходите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт, включително да отдели пари за закупуване на крилати ракети, които могат да поразяват кораби или наземни цели на 1000 км.

Тайван се разтревожи от "огромните" военни бази на Пекин в Южнокитайско море

Тайван се разтревожи от "огромните" военни бази на Пекин в Южнокитайско море

Тайпе следи случващото се около остров Иту Аба