През тази година Руската федерация трябва да следи разполагането на ракети със среден и малък обсег от страна на САЩ, както и да извършва задълбочен анализ на потенциалните военни заплахи. Това обяви руският военен министър Сергей Шойгу, цитиран от руските медии.

"Необходимо е да се извърши задълбочен анализ на потенциалните военни заплахи и да се очертаят мерки за усъвършенстване на въоръжените сили. Резултатите от тази работа ще бъдат взети предвид при подготовката на плана за отбрана на страната в периода 2021-2025 г.", изтъкна Шойгу, откривайки съвещание, на което са се обсъждали основните направления на дейностите на руското военно ведомство през 2020 г.

По думите му "необходимо е да се следи разполагането на американски ракети със среден и малък обсег".

Той също така подчертал, че трябва да се извърши постъпателно превъоръжаване на стратегическите ракетни сили с комплексите "Авангард" и "Ярс", а на военноморските ядрени сили - с най-новите стратегически подводници от клас "Борей-А".

Шойгу припомнил, че ключовите задачи за следващия период са били очертани от президента на Русия Владимир Путин, който е върховен главнокомандващ на руските въоръжени сили.

Няколко дни по-рано ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на руското военно министерство, съобщи, че според плана стратегическите ракетни сили ще бъдат 100% оборудвани с модерни ракетни системи до 2024 г. Така в състава на тези войски изобщо няма да останат ракетни системи, произведени по времето на Съветския съюз. През миналата година делът на съвременните ракетни системи е бил 76 процента.

В края на 2019 г. руският заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко заяви, че Русия започва масово производство на хиперзвуковата ракетна система "Авангард".