Държавният департамент на САЩ обяви, че е решил да одобри модернизацията на софтуера за авиониката за съществуващия флот от изитребители F-16 на Турция, пише "Катимерини".

Сделката, оценена на около 259 милиона долара, е първата продажба на военно оборудване на Турция от години.

Турция освен това поиска нови F-16 и близо 80 комплекта за модернизация, сделка, оценена на 20 милиарда долара. Това предизвика възражения в Конгреса с оглед на придобиването на Турция от руски ракетни системи и използването на F-16 за многократно нарушаване на въздушното пространство на Гърция и оспорване на суверенитета й върху части от Егейско море. Влиятелният председател на комисията по външни отношения на Сената, сенатор Боб Менендес, беше особено изявен критик на сделката.

Ройтерс съобщи в понеделник, че сделката за надграждане на софтуера "продължава... след като лидерите на комисиите на Конгреса на САЩ дадоха неофициално одобрение".

"Турция е последователен и ценен съюзник на НАТО", каза в изявление говорителя на Държавния департамент. "Администрацията на Байдън подкрепя усилията на Türkiye да доведе авиониката на своя флот F-16 до стандарта."

Държавният департамент отбелязва, че предложената продажба няма да промени военния баланс на силите в реиона.

Турция пусна първия си самолетоносач

Турция пусна първия си самолетоносач

Корабът е дълъг 231 м и широк 32 метра

Придобиването от Турция на руски системи за противовъздушна отбрана през 2019 г. доведе до изхвърлянето на Анкара от програмата за F-35 и антагонизира Конгреса на САЩ. Разногласията с Вашингтон относно политиката в Сирия и досието на Турция по отношение на човешките права и свободата на изразяване също тежат върху настроенията в Конгреса.

Говорител на Държавния департамент отказа коментар, заявявайки, че ведомството не потвърждава и не коментира предложените продажби или трансфери на оръжие, докато администрацията не поиска официално одобрение от Конгреса.

Байдън иска от Конгреса да подпише F-16 за Турция и се готви за F-35 за Гърция

Байдън иска от Конгреса да подпише F-16 за Турция и се готви за F-35 за Гърция

Турция ще получи 40 изтребителя F-16 и комплекти за модернизация на 79 ф-16, а Гърция 30 изтребителя F-35