Администрацията на Байдън е съобщила на Конгреса, че подготвя потенциална продажба на изтребители F-16 на Турция за 20 милиарда долара, казаха в петък източници, запознати с въпроса, предизвиквайки незабавно възражение от високопоставения американски сенатор Боб Менендес, който отдавна се противопоставя на сделката, предава Ройтерс.

Държавният департамент е изпратил неофициалното известие до Конгреса в четвъртък, информирайки комисиите, контролиращи продажбите на оръжие в Сената и Камарата на представителите, за намерението си да продължи с предложената сделка.

Турция поиска през октомври 2021 г. да закупи 40 изтребителя F-16 на "Локхийд Мартин" и близо 80 комплекта за модернизация за своите налични бойни самолети. Техническите преговори между двете страни наскоро приключиха.

Администрацията на Байдън заяви, че подкрепя продажбата и е в контакт с Конгреса от месеци на неформална основа, за да спечели одобрението му. Досега обаче не успява да осигури зелена светлина, според източници на Ройтерс.

"Както многократно съм изяснявал, категорично се противопоставям на предложената от администрацията на Байдън продажба на нови самолети F-16 на Турция", каза в изявление сенатора-демократ Боб Менендес, председател на комисията по външни отношения на Сената.

Въпреки че продажбата все още е в процес на неофициален преглед, Конгресът също е малко вероятно да одобри продажбата, докато Турция продължава да блокира ратифицирането на членството на Швеция и Финландия в НАТО.

Двете страни сложиха край на десетилетията на неутралитет миналия май и кандидатстваха за присъединяване към НАТО в отговор на руската инвазия в Украйна, но Турция се противопостави и обвини двете страни, че укриват екстремисти, включително от незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК), и поиска да бъдат предприети стъпки .

На пресконференция в събота Ибрахим Калън - говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и негов главен външнополитически съветник каза, че исканията на Вашингтон, свързани с доставката на бойните самолети, са "безкрайни".

"Ако продължат да тласкат Турция в други посоки със санкции за F-16 (и) F-35 и след това Турция реагира, а те обвинят отново Турция, тогава това не е честна игра", каза Калън. "Изглежда, че списъкът им с искания е безкраен. Винаги има нещо."

Уведомлението, съобщено за първи път от Wall Street Journal, идва в момент, когато турският външен министър Мевлют Чавушоглу се готви да посети Вашингтон в сряда за разговори на фона на множеството разногласия, включително относно Сирия и закупуването на оръжия.

След неофициалния преглед, по време на който ръководителите на комисии могат да задават въпроси или да изразяват опасения относно продажбата, администрацията може технически да продължи с официално уведомление. Но високопоставен американски служител каза, че "се съмнява", че администрацията ще бъде в състояние да продължи, освен ако Менендес не оттегли възражението си.

Ердоган пренебрегва правата на човека и демократичните норми и участва в "тревожно и дестабилизиращо поведение в Турция и срещу съседните съюзници на НАТО", казва Менендес в изявлението си.

"Докато Ердоган не спре заплахите си... и не започне да действа като доверен съюзник, няма да одобря тази продажба."

Менендес каза също, че приветства новината за продажбата на нови изтребители F-35 за Гърция, като посочи Атина като "доверен съюзник в НАТО" и каза, че продажбата "укрепва способността на нашите две нации да защитават споделени принципи, включително нашата колективна отбрана, демокрация , правата на човека и върховенството на закона."

И Гърция поиска да купи F-35

И Гърция поиска да купи F-35

Премиерът Кириакос Мицотакис лобира за сделката при визитата си в Белия дом

Придобиването от Турция на руски системи за противовъздушна отбрана през 2019 г. доведе до изхвърлянето на Анкара от програмата за F-35 и антагонизира Конгреса на САЩ. Разногласията с Вашингтон относно политиката в Сирия и досието на Турция по отношение на човешките права и свободата на изразяване също тежат върху настроенията в Конгреса.

Говорител на Държавния департамент отказа коментар, заявявайки, че ведомството не потвърждава и не коментира предложените продажби или трансфери на оръжие, докато администрацията не поиска официално одобрение от Конгреса.

Съгласно законодателството на САЩ Конгресът може да блокира продажба, като приеме резолюция за неодобрение след официално уведомление за продажба, но е малко вероятно да го направи, ако президентът Джо Байдън реши да продължи въпреки възраженията на законодателите. Въпреки че Конгресът е приемал подобни резолюции в миналото, той никога не е събирал мнозинството от две трети, необходимо и в двете камари, за да преодолее президентското вето.

Турският Пинокио, който шантажира НАТО в полза на Путин

Турският Пинокио, който шантажира НАТО в полза на Путин

Защо осем месеца Стокхолм и Хелзинки все още чакат в преддверието на Атлантическия алианс