Първата стратегическа американска ядрена подводница от клас "Колумбия", която е оборудвана с междуконтинентални балистични ракети с ядрени бойни глави, ще струва около 8,5 млрд. долара, разкри АП.

Средства за закупуването на първата подобна подводница вече са разпределени, нейното изграждане е в ход.

Тези стратегически подводници трябва да заменят остарелите подводници от клас Охайо. Общо 12 подводници от клас "Колумбия", способни да носят 16 МБР Traident II D5 с MIRV, трябва да бъдат построени и предадени на флота на САЩ до 2031 г.

Подводниците ще заменят 14-те остарели стратегически подводници от клас Охайо, които понастоящем са в ядрената триада на САЩ, всяка от които носи 20 ракети Traident II D5.

Очаква се шест подводници да бъдат разположени в базата Бангор Пасифик в щата Вашингтон и още шест в Кинг бей, Джорджия, в Атлантическия океан. На бойни патрули в световния океан ще има поне осем такива подводници едновременно. Останалите ще бъдат подложени на текуща поддръжка в базите.

Според документите на Конгреса, през следващите години се очаква да бъдат изразходвани общо 109,8 милиарда долара за програмата за подмяна на подводници.

Ядрена подводница на САЩ се сблъска с неизвестен обект в Южнокитайско море

Ядрена подводница на САЩ се сблъска с неизвестен обект в Южнокитайско море

Има ранени, обектът не е друга подводница, Китай иска подробности за инцидента

Усъвършенстваните стратегически ядрени подводници от клас "Колумбия" са предназначени за 42 години служба. Строителството се извършва в корабостроителниците на General Dynamics Electric Boat и Newport News Shipbuilding.

Бойният флот на САЩ подчертават, че програмата за изграждане на нови ракетоносеци от клас "Колумбия" в момента е приоритет за стратегическите ядрени сили на САЩ.