Армията на Съединените щати извърши в събота първата доставка на хуманитарна помощ в Газа по въздуха, съобщава "Ройтерс". 

Три самолета C-130 доставиха повече от 35 000 хранителни продукти. Палестинци публикуваха видеоклипове в социалните медии, показващи пускането на кутиите с помощи.

Припомняме, че Вашингтон преди ден обяви за акцията, без да уточнява срокове. Белият дом каза, че ще бъде продължителна и че Израел подкрепя операцията.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че се надява примирие да бъде въведено по времето на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който започва на 10 март. Пред репортери в петък, той обаче призна: "Все още не сме го постигнали".

Със съмнения около възобновяването на преговорите за прекратяване на огъня в Египет в неделя, министерството на здравеопазването в Ивицата Газа каза, че най-малко 11 палестинци са били убити, когато израелски въздушен удар е поразил палатка в Рафах, в която хората са търсили убежище от военната офанзива.

Министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че още 50 души са били ранени при удара до болница в района на Тел Ал-Султан в Рафах. Един от загиналите е бил санитар в болницата. Израелската армия не отговори веднага на искане за коментар.

Байдън се надява на примирие в Газа през март

Байдън се надява на примирие в Газа през март

По време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан

"Ударът удари една палатка, където хората се приютиха, директно, шрапнели влязоха в болницата, където седяхме аз и приятели, оцеляхме по чудо", каза свидетел на Ройтерс по телефона от района, който отказа да бъде идентифициран.

Израелските военни съобщиха, че техните сили са убили осем бойци в Хан Юнис, около 20 бойци в централната ивица Газа и още трима в Римал, близо до град Газа.

Повече от милион палестинци са потърсили убежище в района на Рафах от израелската офанзива, която уби повече от 30 000 души, според данните на здравните власти на анклава, управлявани от "Хамас".

Преговорите в Кайро за примирие в Газа се очаква да бъдат подновени в неделя

Преговорите в Кайро за примирие в Газа се очаква да бъдат подновени в неделя

Израел иска пълен списък на заложниците, за да изпрати делегация на преговорите

Израел започна офанзивата в отговор на атаката на 7 октомври от палестинската въоръжена групировка, при която 1200 души бяха убити в Израел и други 253 бяха отвлечени, според израелските данни.

Международният натиск за прекратяване на огъня нарасна, след като ООН предупреди, че една четвърт от населението от 2,3 милиона души е на крачка от глада на територията, блокирана от Израел.