САЩ доставят на Великобритания, Холандия и ОАЕ най-новата версия на вертолета AH-64E Apache Guardian, съобщава Пентагонът, цитиран от ТАСС.

"Boeing е получил договор на стойност 564,5 милиона долара за производството на бойни вертолети AH-64E Apache Guardian за Обединеното кралство, Холандия и ОАЕ. Работата се очаква да приключи до 1 март 2025 г.", се казва в съобщението. Броят на хеликоптерите, които се предвиждат да бъдат доставени до всяка от страните, не е посочен.

Министерство на отбраната на САЩ обяснява, че по време на изпълнението на договора предварително разработените модификации на бойния AH-64 Apache ще бъдат обновени до нивото на AH-64E.

Хеликоптер AH-64E Apache Guardian е модернизирана версия на AH-64 Apache, която се използва от въоръжените сили на САЩ от 1984 г. От декември 2019 г. AH-64 е най-разпространеният боен хеликоптер в света.

САЩ праща повече разрушители и войници във ВМС база в Испания

САЩ праща повече разрушители и войници във ВМС база в Испания

Пентагонът увеличава с 50% военното си присъствие в Рота, Кадис

Американските въоръжени сили купуват над 2,7 хиляди нови многоцелеви бронирани машини JLTV, предназначени да заменят остарели многоцелеви превозни средства от семейство HMMWV (Хъмви), съобщава министерството на отбраната на САЩ.

"Подписан е договор за производство на 2721 бронирани машини JLTV и 16 714 комплекта за поддръжка на стойност 803,9 милиона долара за сухопътните сили на САЩ, морската пехота, ВВС и военноморските сили. Основният изпълнител, Oshkosh Defense, ще завърши договор до 31 Януари 2022 г.", отбелязва Пентагонът.

В поръчката са включени и партида бронирани машини JLTV за Черна гора, които ще бъдат първите нови модели американска техника, доставени в тази балканска страна.

Русия предупреди, че НАТО се готви за мащабен конфликт

Русия предупреди, че НАТО се готви за мащабен конфликт

Русия отново тества Су-57 в Сирия и се похвали, че превъзхожда западните си колеги