Съединените щати ще изпратят още четири високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) в Украйна.

Това съобщи в сряда министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, цитиран от "Ройтерс".

Ракетните системи са част от последния военен пакет за подкрепа на Киев за военните действия срещу руските сили, обявен в началото на юли.

САЩ пращат на Украйна още 400 млн.  долара военна помощ

САЩ пращат на Украйна още 400 млн. долара военна помощ

Пакетът включва ракетни системи и муниции

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу по-рано тази седмица нареди на генералите да дадат приоритет на унищожаването на украинските ракетни и артилерийски оръжия с голям обсег на действие, след като доставени от Запада оръжия бяха използвани за удари по руски линии за доставки.

Близо пет месеца, откакто президентът Владимир Путин нареди инвазията, руските сили преминават през района на Донбас в Източна Украйна и окупират около една пета от страната.

"Ние ще продължим да намираме новаторски начини да поддържаме нашата дългосрочна подкрепа за смелите мъже и жени от украинските въоръжени сили и ще приспособим нашата помощ, за да гарантираме, че Украйна разполага с технологията, боеприпасите и чистата огнева мощ, за да се защити ", каза Остин в началото на виртуална среща със съюзниците за Украйна.

САЩ дават на Украйна още 820 млн.  долара военна помощ

САЩ дават на Украйна още 820 млн. долара военна помощ

Това е 14-ят пакет военнo оборудване

Западът достави на Украйна тежка артилерия, за да помогне на Киев да устои въпреки превъзходството на руската артилерия в брой и боеприпаси. Украйна твърди, че е извършила успешни удари по 30 руски логистични и боеприпасни центъра, използвайки няколко ракетни системи за многократно изстрелване, доставени наскоро от Запада.

HIMARS имат по-голям обсег и са по-точни от съветската артилерия, която Украйна имаше в арсенала си.

Остин каза, че новият пакет ще включва и патрони за ракетни системи за многократно изстрелване, както и артилерийски боеприпаси.

Последният пакет ще увеличи общия брой на HIMARS, които Съединените щати са предоставили на Украйна, до 16.

Съединените щати са предоставили 8 милиарда долара помощ за сигурност от началото на войната, включително 2,2 милиарда долара през последния месец.

ЕС дава още 500 милиона евро военна помощ за Украйна

ЕС дава още 500 милиона евро военна помощ за Украйна

Така общата помощ за Украйна ще достигне 2,5 милиарда евро