Властите в Съединените щати ще изпратят на Украйна още 400 милиона долара военна помощ. Става въпрос за високоточни оръжия с голям обсег. Това са съобщили от Пентагона в петък, цитирани от The Washington Post.

Пакетът се състои от четири високомобилни артилерийски ракетни системи, известни също като HIMARS -  към осемте, които Вашингтон вече е доставил на Киев. Той също така включва 1000 патрона от "нов тип", 155 mm боеприпаси за използване в оръдията на гаубиците, които бяха част от предишни трансфери.

Пратката има за цел да подобрят способността на Украйна да атакува руски военни активи.

САЩ дават на Украйна още 820 млн.  долара военна помощ

САЩ дават на Украйна още 820 млн. долара военна помощ

Това е 14-ят пакет военнo оборудване

Високопоставеният служител на отбраната, говорейки при условие за анонимност съгласно основните правила, определени от Пентагона, посочи, че прецизността на оръжията трябва да бъде по-ефективна от стандартните патрони, използвани в момента от украинските сили.

Официални лица в Киев твърдят, че преминават през между 5000 и 6000 изстрела стандартни артилерийски боеприпаси на ден; американският служител каза, че скоростта на изгаряне на тези оръжия ще бъде много по-малка.

Припомняме, че на 1 юли САЩ обявиха, че ще предоставят на Украйна 820 милиона долара нова военна помощ, включително нови ракетни системи земя-въздух и противоартилерийски радари, за да отговорят на силното разчитане на Русия на удари на далечни разстояния във войната, съобщи АП.

Пентагонът каза, че също така ще предостави на украинците до 150 000 боеприпаси.

Това бе 14-ят пакет военно оборудване, прехвърлени на Украйна от запасите на Министерството на отбраната от август 2021 г. Като цяло САЩ са предоставили повече от 8,8 милиарда долара в оръжия и друго военно обучение на Украйна.

Като част от новия пакет САЩ ще закупят две системи, известни като NASAMS, разработена от Норвегия противовъздушна система, която също се използва за защита на въздушното пространство около Белия дом и Капитолия във Вашингтон.

САЩ отпускат на Украйна още 450 милиона долара за военна помощ

САЩ отпускат на Украйна още 450 милиона долара за военна помощ

За въоръжение и патрулни кораби