Франция разбира, че не може да предостави на Иран кредитна линия на стойност от 15 милиарда долара за поддържане на съвместния всеобхватен план за действие за ядрена програма (JCPA) без одобрение от САЩ. Това мнение изрази в четвъртък министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин на конференция във Вашингтон.

"Ние провеждаме кампания за оказване на максимален натиск [върху Иран]. Франция разбира, че не може да предостави [на Иран] кредитна линия в размер на 15 милиарда долара без наше съгласие", каза той и добави, че участва в преговорите с държавния секретар Майкъл Помпео по този въпрос между американските и френските лидери. Министърът обясни, че предоставянето на такъв заем на Техеран "би било нарушение на санкциите", които Вашингтон предварително наложи.

Тръмп обсъждал облекчаване на санкциите срещу Иран, Джон Болтън се възпротивил

Тръмп обсъждал облекчаване на санкциите срещу Иран, Джон Болтън се възпротивил

Затова и бил уволнен като съветник по националната сигурност

"В тази връзка в момента няма, цитирам, предложение от Франция да предостави на Иран 15 милиарда долара. Има много консултации на различни нива", заяви ръководителят на ведомството. Мнучин нарече "невярна информация в медиите", че той или други представители на администрацията на Вашингтон от висок ранг искат да отслабят антииранските санкции.

В същото време Мнучин припомни, че президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви готовността си да преговаря с иранската страна без никакви условия. "Санкциите [срещу Иран] работят, без съмнение те имат [отрицателно] икономическо въздействие върху Иран", заяви ръководителят на министерството на финансите.

Ръководителят на финансовия отдел смята, че едностранните санкции, наложени от САЩ, са "изключително важен инструмент за национална сигурност, който несъмнено работи". "Ние сме много горди, че Министерството на финансите [при настоящата администрация на Тръмп] наложи повече санкции от преди", каза Мнучин.

МААЕ: Следи от уран в ирански ядрен склад

МААЕ: Следи от уран в ирански ядрен склад

На властите в Иран ще бъде поискано обяснение за резултатите

По-рано френският президент Еманюел Макрон обяви необходимостта от провеждане на среща между президентите на САЩ и Иран, Доналд Тръмп и Хасан Рухани. Той предложи да се позволи на Иран да продаде някои обеми петрол в замяна на редица сериозни ангажименти. По-специално те обмислиха възможността да позволят на Техеран да продава около 700 хиляди барела петрол на ден, както и да му предостави заем от около 15 милиарда долара.