Русия носи специална отговорност за случващото се в Източна Гута, която се намира в околностите на сирийската столица Дамаск. Това обяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт, цитирана от американските и руските медии.

"Без подкрепата на Русия за правителството на Башар Асад нямаше да има такива опустошения и жертви", изтъкна говорителката и добави, че това показвало провала на мирния процес от Астана, имайки предвид организираните от Русия, Турция и Иран преговори в столицата на Казахстан за умиротворяване на Сирия. По тази причина САЩ и други западни страни подкрепяли мирните преговори в Женева, които се провеждат под егидата на ООН.

САЩ не изключват военно решение за Сирия

САЩ не изключват военно решение за Сирия

Ракети "Томахоук" срещу военни цели

"Призоваваме Русия да изпълнява задълженията си, а аз ви приканвам да зададете на руското правителство въпроса какво прави, за да предотврати смъртта на мирни граждани в Сирия", подчерта Науърт.

По думите ѝ, положението в Източна Гута е повторение на хуманитарната катастрофа в сирийския град Алепо през 2016 г., когато правителствените сили прогониха бунтовниците.

По-рано постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини световните медии в масирана дезинформационна кампания за положението в Източна Гута. Според Небензя медиите не информирали за "неудобната истина", че там се намират няколко хиляди бойци, включително членове на терористична групировка, свързана с "Ал Кайда".

Пентагонът: Су-57 не е заплаха в Сирия

Пентагонът: Су-57 не е заплаха в Сирия

Ескалация на напрежението

Доброволните отряди на сирийската гражданска отбрана, известни като "Белите каски", са в основата на "добре платената кампания за дезинформация, която беше разгърната" срещу сирийското правителство и Москва, изтъкна още представителят на Русия.