Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и председателят на Комисията на Африканския съюз (АС) Муса Факи Махамат са обдсъдили кризата в Нигер, съобщи говорителя на Държавен департамент на САЩ Матю Милър.

Блинкън разговаря с Махамат по телефона, за да обсъдят "обезпокоителните събития в Нигер" и двамата "потвърдиха споделените приоритети на САЩ и АС да видят незабавното освобождаване на президента Мохамед Базум и призоваха за зачитане на върховенството на закона и обществената безопасност", Държавният департамент говорителят Матю Милър каза в изявление.

"Секретарят и председателят Факи също приветстваха регионалното лидерство и сътрудничество, което е от съществено значение за възстановяване на конституционния ред в Нигер", каза той.

Военен преврат в Нигер, затвориха границите

Военен преврат в Нигер, затвориха границите

Войници твърдят, че са свалили президента на Нигер

"Съгласявайки се, че няма приемливо военно решение на конфликта в Судан, те обсъдиха координирани усилия за прекратяване на боевете, както и спешната необходимост от безпрепятствен хуманитарен достъп и всички страни да зачитат човешките права", добави Милър.

Коментарите идват, докато напрежението продължава да пламти в Западна Африка, като други военни хунти обещават да подкрепят генерал Абдурахаман Чиани, командир на президентската гвардия на Нигер, който се обяви за ръководител на преходно правителство в петък след свалянето на Базум.

Базум беше избран през 2021 г. при първата демократична смяна на властта в Нигер, откакто получи независимост от френското колониално управление през 1960 г.

Лидерите на блока на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) издадоха ултиматум в неделя на хунтата да възстанови демократично избрания президент след една седмица или да рискува военна намеса от страните от региона.

Западноафриканският блок също обяви "незабавното" спиране на "всички търговски и финансови транзакции" с Нигер.

Белият дом: Няма индикации Русия да стои зад преврата в Нигер

Белият дом: Няма индикации Русия да стои зад преврата в Нигер

САЩ не са променили позицията си относно присъствието си в Нигер