Френският президент Еманюел Макрон и американският му колега Доналд Тръмп се зарекоха, че няма да има "безнаказаност" в случай на по-нататъшно използване на химически оръжия в Сирия. Двамата държавни глави са разговаряли по телефона, съобщава "Франс прес".

Двамата лидери също така са призовали Русия да окаже "максимален натиск" върху съюзника си Дамаск да се ангажира с примирието, изискано от Съвета за сигурност на ООН, предупреждавайки за все по-тежката хуманитарна криза в раздираната от война Сирия.

Тръмп и Меркел скастриха Русия и Сирия

Тръмп и Меркел скастриха Русия и Сирия

Разтревожени от обявените от Путин нови оръжейни системи

Макрон "подчерта, че ще има категорична реакция в случай на доказано използване на химически оръжия, което води до смърт на цивилни, в тясно сътрудничество с нашите американски съюзници", се посочва в изявление на Елисейския дворец.

"Франция и САЩ няма да толерират безнаказаност", подчертали Тръмп и Макрон.

Нарастващият натиск върху Дамаск и неговия ключов съюзник Москва идва след новите информации през миналия уикенд за предполагаемо използване на хлор в опустошения бунтовнически анклав Източна Гута.

Франция многократно предупреди, че доказателства за по-нататъшна употреба на химическо оръжие в Сирия е "червена линия", която би предизвикала френски удари в бруталния 7-годишен конфликт, в който са замесени чужди сили от Русия до Турция.

САЩ обявиха за "виц" идеята на Русия за хуманитарни коридори в Сирия

САЩ обявиха за "виц" идеята на Русия за хуманитарни коридори в Сирия

Местните хора се страхували да ги използват

Вашингтон поиска от Съвета за сигурност на ООН да започне ново разследване на атаките с химически оръжия, за които сирийският режим многократно е отричал да носи отговорност. В Източна Гута бяха убити стотици цивилни, откакто сирийската армия започна нови въздушни удари на 18 февруари в опит да изкорени ислямистките бунтовнически групировки, предизвиквайки глобално възмущение.

5-часовата ежедневна "хуманитарна пауза", обявена от Москва в понеделник, доведе до намаляване на бомбардировките, но тя далеч не изпълни резолюцията на ООН за прекратяване на огъня.

Макрон и Тръмп са обещали да "работят заедно, за да позволят изпълняването на резолюцията, което да позволи спиране на огъня, доставка на хуманитарна помощ и евакуация на пострадалите", се уточнява в изявлението на Елисейския дворец.

Русия и Сирия в остър сблъсък със САЩ в Съвета за сигурност

Русия и Сирия в остър сблъсък със САЩ в Съвета за сигурност

За отговорността за провала на примирието в Сирия

Съветът за сигурност ще проведе извънредно заседание за Източна Гута по-късно днес, след като десетки камиони с хуманитарна помощ не успяха да достигнат до 400 хил. страдащи цивилни през вчерашния ден.

Хуманитарни работници предупредиха за големи проблеми с медицинските услуги в анклава и спешната нужда от евакуиране на много болни и ранени.