Германският канцлер Ангела Меркел е разговаряла с американския президент Доналд Тръмп за положението в Сирия и обявените вчера от руския президент Владимир Путин нови оръжейни системи, съобщава "Асошиейтед прес".

От кабинета на Меркел уточниха, че двамата са говорили снощи, като са се съгласили, че сирийските правителствени сили и техните руски и ирански съюзници трябва да спазват резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за спиране на огъня в Сирия.

Путин предупреди САЩ: Ако ни нападнете, Русия ще използва ядрени оръжия
на живо

Путин предупреди САЩ: Ако ни нападнете, Русия ще използва ядрени оръжия

Путин говори пред Федералното събрание

Меркел и Тръмп са призовали Русия да прекрати участието си в бомбардирането на контролираните от бунтовниците предградия на Дамаск, известни като Източна Гута. Те са настояли, че правителството на сирийския президент Башар Асад трябва да бъде държано отговорно за използването на химически оръжия, атаки срещу цивилни и хуманитарната блокада.

От кабинета на Меркел допълниха, че двамата лидери са изразили тревога във връзка с разкритите вчера от руския президент Владимир Путин нови оръжейни системи "и техните отрицателни последици за международните усилия относно контрола върху оръжията".

САЩ обявиха за "виц" идеята на Русия за хуманитарни коридори в Сирия

САЩ обявиха за "виц" идеята на Русия за хуманитарни коридори в Сирия

Местните хора се страхували да ги използват