Президентът на САЩ Джо Байдън каза в понеделник, че иска да предотврати по-широкото разпространение на конфликта в Близкия изток, където Израел води война в Газа и отблъсква иранските атаки, съобщава АП.

"Иран предприе безпрецедентна въздушна атака срещу Израел и ние предприехме безпрецедентни военни усилия, за да го защитим, каза Байдън, когато се срещна с гостуващия премиер на Ирак Шиа ал-Судани. Съединените щати са ангажирани със сигурността на Израел. Ние сме ангажирани с прекратяване на огъня, което ще върне заложниците у дома и ще предотврати разпространението на конфликта отвъд това, което вече има", добави Байдън в Овалния кабинет.

Байдън имаше предвид отвлечените от бойци на "Хамас" при смъртоносната им атака срещу Израел на 7 октомври.

Израел обмисля отговора си на масираната атака на Иран, която Техеран представя като отмъщение за предполагаемия израелски удар по сграда на иранско консулство в Сирия, убил висш генерал.

Байдън обеща "желязна" подкрепа за Израел, но също така го призова да "помисли внимателно и стратегически", преди да започне отговор срещу Иран, който може да предизвика по-широка война.

Американският президент каза, че е "също ангажиран със сигурността на нашия персонал и партньори в региона, включително Ирак".

Байдън не вярва, че ситуацията в Близкия изток ще ескалира в по-голяма война

Байдън не вярва, че ситуацията в Близкия изток ще ескалира в по-голяма война

Той работи по дипломатическата част на въпроса

Премиерът на Ирак Мохамед Шиа ал-Судани беше на посещение в Белия дом за разговори относно присъствието на американски войски в Ирак като част от антиджихадистка коалиция.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също каза, че Вашингтон не желае никаква ескалация, но ще продължи да защитава ключовия съюзник Израел.

"Ние не търсим ескалация, но ще продължим да подкрепяме отбраната на Израел и да защитаваме нашия персонал в региона, каза Блинкън в началото на среща с вицепремиера на Ирак Мохамед Али Тамим. Това, което този уикенд показа, е, че Израел не трябва да се защитава сам, когато е жертва на агресия, добави той, като също така нарече действията на Иран "безпрецедентни".

Иран изстреля повече от 300 дрона и ракети при атаката. Повечето от тези снаряди бяха прихванати, преди да достигнат Израел, с помощта на Съединените щати, Йордания и други съюзници.

Блинкън е водил разговори по темата през последните 36 часа, опитвайки се да координира дипломатически отговор, който да предотврати ескалация на кризата в региона.

Държавният секретар на САЩ е разговарял по-специално със своите колеги в Египет, Саудитска Арабия, Йордания, Турция, Великобритания и Германия, според Държавния департамент.

САЩ предупредили Израел, че няма да участват в ответен удар срещу Иран

САЩ предупредили Израел, че няма да участват в ответен удар срещу Иран

Вашингтон обаче затвърждава пълната си подкрепа за защитата на Израел

Иракският вицепремиер каза, че правителството му е загрижено, че регионът може да бъде вълечен във война, която ще застраши международната сигурност и безопасност, като призова всички страни в конфликта към сдържаност.

Иран трърди, че е уведомил съседните държави и съюзника на Израел, САЩ, 72 часа предварително за нападението в събота, заяви вчера иранският външен министър Хосейн Амир-Aбдолахиан.

Иракски, турски и йордански официални служители потвърдиха за получено ранно предупреждение миналата седмица, включително някои подробности. Според представители на САЩ пък такъв сигнал към Вашингтон не е имало.