В изявление на израелската разузнавателна агенция "Мосад" се казва, че "отхвърлянето на предложението от тримата посредници, което включва най-значителната гъвкавост от страна на Израел, доказва, че Яхия Синуар не иска хуманитарна сделка и връщането на заложниците, а продължава да използва напрежението с Иран и се стреми да обедини секторите и да постигне обща ескалация в региона.", съобщава "Евронюз". 

Изявлението е публикувано на страницата на кабинета на министър-председателя. Синуар е най-високопоставеният служител на "Хамас" в Газа и де факто управител на територията.

В изявлението се казва още, че Израел ще продължи да се стреми да реализира "целите на войната с "Хамас" с пълна сила, за да върне незабавно 133-те заложници от Газа".

Честото бомбардиране на Ивицата от Израел е унищожило жилища и бизнеси в цялата територия и е разселило около 1,9 милиона палестинци, според ООН.

Мнозина, които са се приютили в централната част на Газа, се противопоставят на многократното предупреждение на израелските военни да не се връщат в домовете си в северната част на ивицата, тъй като тя остава военна зона.

Израелски министър призовава за пълно превземане на ивицата Газа

Израелски министър призовава за пълно превземане на ивицата Газа

След като "Хамас" отхвърли плана, представен от посредниците на Израел

Видео, заснето от Асошиейтед прес в неделя, показва десетки разселени семейства, които се отправят на север през крайбрежния път Рашид, една от двете главни пътни артерии, свързващи южната част на Газа със севера. Повечето бяха на крак, а други взеха магарешки коли.

Разселената палестинка Ханаа Абу Хумайдан от Джабалия каза, че животът ѝ в централната част на Газа е бил "много нещастен".

"Всички необходими неща за живот не съществуват в тази област и разбира се, ние сме лишени от нашите деца, нашите съпрузи и нашите семейства. Лишени сме от всички удоволствия на живота и се опитваме, рискувайки себе си, да се върнем на местата, където сме били преди и да се срещнем със семействата и децата си, които останаха там, и да се срещнем с близките си."

"Хамас" иска примирие, за да открие заложниците в Газа

"Хамас" иска примирие, за да открие заложниците в Газа

От неделя в Кайро се водят преговори за прекратяване на огъня, но досега няма пробив

Смята се, че "Хамас" държи повече от 130 израелски заложници, докато Тел Авив държи повече от 9100 палестинци в своите затвори.

"Хамас" настоява за прекратяване на офанзивата на Израел в Ивицата Газа и изтегляне на израелските сили от територията в замяна на сделка с Тел Авив за размяна на заложници и затворници.

Израел е убил повече от 33 000 палестинци след трансграничната атака на "Хамас" на 7 октомври 2023 г., при която бяха убити около 1200 израелци и около 250 взети за заложници.

Предишна сделка през ноември осигури освобождаването на 81 израелци и 24 чужденци в замяна на 240 палестинци, включително 71 жени и 169 деца.

САЩ, Катар и Египет се опитаха да постигнат споразумение за освобождаване на останалите израелски пленници.

И Израел, и "Хамас" отричат да има напредък в преговорите за Газа

И Израел, и "Хамас" отричат да има напредък в преговорите за Газа

Дистанцията между страните остава голяма

Глобалните призиви за прекратяване на огъня нарастват, тъй като войната навлезе в седмия си месец.