Преговорите за примирие в конфликта в Газа напредват в Кайро и всички страни са постигнали съгласие по основните точки, според високопоставен египетски източник. Това съобщава "Ройтерс", като цитира египетският държавен телевизионен канал "Ал-Кахера".

Израел и "Хамас" изпратиха екипи в Египет в неделя за нови преговори за потенциално прекратяване на огъня в шестмесечния конфликт след пристигането в събота на директора на ЦРУ на САЩ Уилям Бърнс.

Нетаняху настоява да пуснат заложниците в Газа, иначе войната продължава

Нетаняху настоява да пуснат заложниците в Газа, иначе войната продължава

Израел няма да се поддаде на "екстремните" искания на Хамас, коментира премиерът

Няма незабавен коментар от страна на "Хамас" и никоя от страните в преговорите в Кайро не е потвърдила съобщението на Ал-Кахера.

Делегациите са напуснали Кайро и ще се върнат в рамките на два дни, за да договорят условията на окончателното споразумение. Той добави, че консултациите ще продължат през следващите 48 часа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в неделя, че Израел няма да се съгласи на прекратяване на огъня без освобождаване на заложници, докато Хамас повтори исканията си, които включват постоянно прекратяване на огъня, изтегляне на израелските сили от Газа и връщане на разселените хора.

Нетаняху каза, че въпреки нарастващия международен натиск, Израел няма да се поддаде на "екстремните" искания на ислямистките управници на Газа от "Хамас".

Хиляди израелски протестиращи в Йерусалим се събраха в неделя с искане за освобождаването на около 130 заложници, които все още са задържани в Газа.

Хиляди поискаха освобождаване на заложниците от Газа на протест в Йерусалим

Хиляди поискаха освобождаване на заложниците от Газа на протест в Йерусалим

Настояха, че протестът им не е политически или религиозен

Шест месеца след началото на войната Израел се сблъска с протести у дома с искане за сделка за освобождаване на намаляващия брой заложници, взети по време на трансграничната атака на Хамас на 7 октомври.

Западните страни изразиха възмущение от това, което смятат за неприемливо висок брой на жертвите на палестински цивилни и хуманитарна криза в Газа, които са резултат от кампанията на Израел за унищожаване на Хамас.

Войната избухна, след като бойци на "Хамас" нападнаха общности в Южен Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души и отвличайки повече от 250 заложници, според израелските данни.

Над 33 000 палестинци са загинали от началото на войната в Газа

Над 33 000 палестинци са загинали от началото на войната в Газа

Ранени са 75 750 души

Повече от 33 100 палестинци са били убити в израелския отговор, според здравното министерство в Газа.