Хиляди протестиращи се събраха в Йерусалим в неделя с искане за освобождаването на около 130 заложници, които все още са държани в Газа след продължаващата вече шест месеца война на Израел срещу "Хамас", съобщава "Ройтерс".

Преговорите за осигуряване на ново прекратяване на огъня, което ще включва освобождаването на още десетки от останалите заложници, бяха подновени в Египет в неделя.

Но някои семейства на заложници са предпазливи, тъй като предишните кръгове от преговори не постигнаха успех, а някои от заложниците загинаха.

"Семействата им и всички тук имат достатъчно. И хората трябва да разберат това и светът трябва да се изправи и да си ги върне", каза 39-годишната Михал Нахшон, която пристигна от Тел Авив на протеста пред израелския парламент. Това е над политиката. Това е над религията, това е хуманитарен въпрос и това е, за което сме тук", добави тя.

Хиляди поискаха избори и оставката на Нетаняху в Израел

Хиляди поискаха избори и оставката на Нетаняху в Израел

Организаторите твърдят, че около 100 000 души са се събрали в Тел Авив

Докато някои родители на заложници на митинга в неделя призоваха премиера Бенямин Нетаняху да направи повече, за да върне у дома заложниците, организаторите и участниците до голяма степен запазиха посланията си аполитични, като се съсредоточиха върху тяхната болка и спешната нужда да върнат близките си у дома.

Запитани дали правителството прави достатъчно, за да върне заложниците, 56% от хората, анкетирани в проучване, излъчено от израелския N12 News в неделя, отговориха с "не", срещу 39%, които казаха "да".

През последните няколко седмици протестите срещу правителството на Нетаняху се засилиха, като някои критици обвиниха, че лидерът-ветеран се бави в постигането на сделка - обвинение, което той категорично отрича.

Кабинетът на Нетаняху е подложен на критика заради провала на сигурността на 7 октомври.

Нетаняху настоява да пуснат заложниците в Газа, иначе войната продължава

Нетаняху настоява да пуснат заложниците в Газа, иначе войната продължава

Израел няма да се поддаде на "екстремните" искания на Хамас, коментира премиерът

Някои митинги с искане за провеждане на избори бяха организирани от протестни групи, които водеха масовите демонстрации, които разтърсиха Израел през 2023 г. Последователните проучвания на общественото мнение от 7 октомври показват, че Нетаняху ще бъде победен от центристите.

Припомняме, че в събота на други протести в страната бяха поискани оставката на Нетаняху и провеждането на предсрочни избори. Вотът бе поискан и от политическите опоненти на премиера. 

Нетаняху заяви на седмично събрание на кабинета, че Израел няма да се съгласи на прекратяване на огъня, докато заложниците, задържани в Газа, не бъдат освободени.

Въпреки растящия международен натиск, Израел няма да се поддаде на "екстремните" искания на "Хамас", посочи премиерът и допълни, че "Израел е готов за сделка, Израел не е готов да се предаде".

Той разкритикува коментарите от страна на световните лидери, като настоя: "Вместо международният натиск да бъде насочен към Израел, което само кара "Хамас" да затвърждава позициите си, натискът на международната общност трябва да бъде насочен срещу "Хамас". Това ще ускори освобождаването на заложниците."

Израелската армия изтегли всички сухопътни войски от южната част на Ивицата Газа.