Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес на седмично събрание на кабинета, че Израел няма да се съгласи на прекратяване на огъня след шест месеца на война срещу Хамас в Газа, докато заложниците, задържани в Газа, не бъдат освободени. Това съобщават от Reuters.

Въпреки растящия международен натиск, Израел няма да се поддаде на "екстремните" искания на Хамас, посочи премиерът и допълни, че "Израел е готов за сделка, Израел не е готов да се предаде".

Бенямин Нетаняху разкритикува коментарите от страна на световните лидери, като настоя: "Вместо международният натиск да бъде насочен към Израел, което само кара Хамас да затвърждава позициите си, натискът на международната общност трябва да бъде насочен срещу Хамас. Това ще ускори освобождаването на заложниците."

Припомняме, че изявлението му излиза в момент, когато предстои да започне нов кръг от преговори за примирие в Египет. По-рано днес израелската армия изтегли всички сухопътни войски от южната част на ивицата Газа.

Вчера около 100 000 израелци излязоха на протест срещу премиера, като настояваха за неговата оставка.

Световният натиск за примирие в Газа нарастна през последните седмици. По-рано британският премиер Риши Сунак заяви, че "ужасната война между Израел и "Хамас" трябва да приключи". В четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън за пореден път също призова за незабавното прекратяване на огъня в ивицата Газа и приемане на споразумение.

Допълнително, на 25 април Бенямин Нетаняху отмени посещението на делегация във Вашингтон, след като САЩ не наложи вето на предложението на Съвета за сигурност на ООН, призоваващо отново за прекратяване на огъня.

Иран заплаши израелските посолства по света

Иран заплаши израелските посолства по света

Техеран се закани да отмъсти за убитите си военни командири в Дамаск