Британският премиер Риши Сунак заяви, че "ужасната война между Израел и "Хамас" трябва да приключи", шест месеца след началото на конфликта, съобщава АФП.

"Ние продължаваме да отстояваме правото на Израел да победи заплахата от "Хамас" и да защити тяхната сигурност. Но цялото Обединено кралство е шокирано от кръвопролитието, каза той в изявлението си. Този ужасен конфликт трябва да приключи. Заложниците трябва да бъдат освободени. Помощта, която искахме да доставим по суша, въздух и море, трябва да достигне целта си", добави той.

Най-кървавата война в Газа започна на 7 октомври с безпрецедентна атака от Газа от Хамас, която доведе до смъртта на 1170 души в Южен Израел, предимно цивилни, показват израелски данни. Палестинските бойци също взеха около 250 израелски и чуждестранни заложници, около 130 от които остават в Газа, включително над 30, за които израелската армия твърди, че са мъртви.

Повече от 33 000 палестинци са загинали, а 75 750 души са ранени. 

Израелски командоси откриха тяло на заложник в Хан Юнис

Израелски командоси откриха тяло на заложник в Хан Юнис

Той се обърна към близките си във видео в началото на януари

"Днес се навършват шест месеца от терористичната атака на 7 октомври - най-ужасната атака в историята на Израел, най-тежката загуба на еврейски живот от Втората световна война насам, каза Сунак. Шест месеца по-късно израелските рани все още не са зараснали. Семействата все още скърбят и "Хамас" все още държи заложници."

Сунак каза, че децата на Газа се нуждаят от "незабавна хуманитарна пауза, водеща до дългосрочно устойчиво прекратяване на огъня".

"Това е най-бързият начин да изведем заложниците и да им помогнем, както и да спрем боевете и убийствата. За доброто както на израелците, така и на палестинците - всички те заслужават да живеят в мир, достойнство и сигурност - това е, което ще продължим да работим, за да постигнем", добави той.

Хиляди поискаха избори и оставката на Нетаняху в Израел

Хиляди поискаха избори и оставката на Нетаняху в Израел

Организаторите твърдят, че около 100 000 души са се събрали в Тел Авив

Британското правителство призова в петък за "максимална прозрачност" и "напълно независим преглед" на убийството на седем хуманитарни работници в Ивицата Газа.

Трима от седемте служители на World Central Kitchen, които загинаха при израелски въздушен удар в понеделник вечерта, бяха британци.

Смъртните случаи също оказаха натиск върху правителството на Обединеното кралство да спре износа на оръжия за Израел.

Според групите за контрол на оръжията, Лондон е одобрил повече от 487 милиона паунда продажби на оръжия на Израел от 2015 г. насам в така наречените еднократни лицензи.

Междувременно британското правителство каза, че кораб на Кралския флот ще бъде разположен, за да помогне за получаването на повече помощ в Газа.

Успоредно с разполагането, Великобритания също обяви пакет от 9,7 милиона паунда за доставки на помощ, логистична експертиза и поддръжка на оборудване за хуманитарен коридор в източното Средиземноморие между Кипър и Газа.

Мартин Грифитс настоя за бърз край на войната в Газа

Мартин Грифитс настоя за бърз край на войната в Газа

Напускащият поста заместник-генерален секретар по хуманитарните въпроси отдаде почит на жертвите в 6-месечния военен конфликт

Външният министър Дейвид Камерън каза, че Великобритания и нейните съюзници трябва да "проучат всички възможности", включително доставки по море и въздух, за да "облекчат отчаяното положение на някои от най-уязвимите хора в света" на територията.