Съединените щати и Иран отрекоха информацията, че са близо до временно споразумение, според което Техеран ще ограничи ядреното си обогатяване в замяна на облекчаване на санкциите относно износа на петрол.

"Този доклад е неверен и подвеждащ", каза говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, визирайки статия в базирания в Лондон уебсайт Middle East Eye.

"Всички съобщения за междинна сделка са неверни."

Мисията на Иран в ООН потвърди позицията на САЩ с думите: "Нашият коментар е същият като коментара на Белия дом".

Иран призна, че обогатява уран до 84 процента

Иран призна, че обогатява уран до 84 процента

Техеран е по-близо от всякога до създаване на ядрена бомба

Припомняме, според статията на Middle East Eye Иран се е съгласил да спре своите дейности по обогатяване на уран до 60% и повече, но за сметка на това ще изнася до един милион барела петрол дневно и ще има достъп до замразените си средства в чужбина.

Американски и европейски служители търсят начини за ограничаване на ядрената програма на Техеран, след като споразумението от 2015 г., което ограничаваше обогатяването на уран в Иран до 3.67%, беше прекъснато през 2018 г. от САЩ.

Иран обвини "кривите сметки" на САЩ за застоя по ядрената сделка

Иран обвини "кривите сметки" на САЩ за застоя по ядрената сделка

Техеран е готов да поднови преговорите, ако Вашингтон има нужната воля

Това споразумение, целящо да попречи на Иран да разработи ядрено оръжие, изисква Техеран да приеме ограничения върху ядрената си програма и по-широки инспекции на ООН в замяна на прекратяване на санкциите на ООН, САЩ и ЕС.

Двама ирански официални лица казаха за "Ройтерс", че има напредък в разговорите, но не предстои споразумение. "Има много подробности, които трябва да обсъдим."