САЩ и Израел силно се опасяват оръжия за масово унищожение да не попаднат в ръцете на терористи в Сирия и следят внимателно тайниците с оръжие, пише Уолстрийт джърнъл. Според тях докато в Сирия цари нестабилна обстановка вероятността от подобна опасност е много висока.

Американските спецслужби са уверени, че Сирия притежава иприт (бойно токсично отровно вещество), зарин (отровно вещество с нервно-паралитично действие) и ВИ-газ (фосфороорганично вещество с нервно-паралитично действие).

ООН е убедена, че в Сирия се строи нов ядрен обект в Мардж а-Султан, недалеч от столицата Дамаск, на мястото на атомен реактор, разрушен през 2007 година от военно-въздушните сили на Израел.

Израелският посланик в САЩ Майкъл Орън е посочил, че са обезпокоени в ръцете на крайни сили да не попадне ядрено и химическо оръжие и заедно с американската администрация следят внимателно това.

Правителството на Сирия, както и президентът Башар Асад няколкократно отричат, че  разработват ядрено, химическо или биологично оръжие. Също така Сирия неведнъж е заявявала, че единственият в Близкия изток арсенал на химическо и ядрено оръжие се намира в Израел.

Сирия е една от 5-те страни, която не е подписала Конвенцията за забрана на химическото оръжие, заедно с Египет, Ангола, КНДР и Сомалия.