Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи обвини САЩ и Израел в провеждането на медийна война с цел да обезкуражат иранците, съобщава иранската държавна телевизия, докато страната е изправена пред тежки икономически проблеми след повторното налагане на санкции срещу Техеран от страна на САЩ, съобщава "Ройтерс".

Местната валута риалът загуби около две трети от стойността си през тази година под заплахата от санкциите, възстановени от американския президент Доналд Тръмп след изтеглянето на Вашингтон от ядреното споразумение между Техеран и световните сили, сключено през 2015 г.

Разходите за живот също са се увеличили, което предизвика спорадични протести срещу печалбарството и корупцията, като мнозина протестиращи скандираха антиправителствени лозунги.

"Днес ислямската система (на Иран) е изправена пред пълномащабна икономическа война, която е внимателно направлявана, но заедно с тази война има голяма медийна пропагандна война, която често се пренебрегва", изтъкнал Хаменеи пред членовете на висш духовен орган.

Иранските власти обвиниха популярни приложения за съобщения и кампании в социалните мрежи, които според тях са организирани в чужбина за протести срещу западащата икономика, които избухнаха през декември, разпространявайки се в повече от 80 града и доведоха до 25 смъртни случая.

"Целта на тази медийна война е да създаде безпокойство... и песимизъм сред хората един към друг и към властите, както и да влоши икономическите проблеми в умовете на обществеността", допълнил аятолахът.

"Разполагаме с разузнавателна информация, че американските и ционистките (израелските) шпионски служби, финансирани от супербогатите от нашия регион, създадоха организация за тази медийна война и сериозно планират и се опитват да заразят рекламното пространство и умовете на нашето общество", подчертал още Али Хаменеи.

Саудитска Арабия, главният противник на Иран в региона, и ОАЕ подкрепиха решението на Тръмп да възстанови санкциите срещу Техеран, отразявайки опасенията на богатите износителки на петрол относно балистичната ракетна програма на Иран и подкрепата за екстремистки групировки.