САЩ, Украйна и Израел водят преговори за доставка на Киев на до осем системи за противовъздушна отбрана Patriot, за да подобрят способността си да противодействат на руските въздушни удари.

Това разкри "Файненшъл таймс".

Водещото делово издание се позова на петима души, запознати с въпроса.

Според доклада разговорите все още продължават. Планът е системите да бъдат изпратени първо в САЩ, а след това в Украйна.

"Няма окончателно решение. Говорим за възможно прехвърляне на до осем системи Patriot, което ще позволи на Киев значително да увеличи възможностите си за противодействие на руските въздушни удари", пише вестникът.

Изданието отбелязва, че през април Израел обяви, че възнамерява да изведе от експлоатация осем батареи Patriot, които са в експлоатация повече от 30 години. 

Планира се вместо тях да се използват по-модерни зенитно - ракетни комплекси.

Румъния мисли как да прати "Пейтриът" в Украйна

Румъния мисли как да прати "Пейтриът" в Украйна

Защита срещу руските ракетни удари

В публикацията се обяснява, че въпросните ПВО Patriot са по-ранна модификация от повечето, които западните страни са предали на Киев преди това. Въпреки това израелските Patriot имат по-голям обсег от по-късните модификации.

Събеседниците на "Файненшъл таймс" признават, че "основният въпрос е дали Израел е готов да влоши отношенията си с Русия, с която периодично си партнира".

Вестникът припомня, че досега Израел е отхвърлил всички искания на Киев за оборудване за противовъздушна отбрана.

Германия търси системи "Пейтриът" за Украйна

Германия търси системи "Пейтриът" за Украйна

Това е заявил украинският външен министър Дмитро Кулеба

Досега Израел беше предпазлив да вземе страна в руското нахлуване в Украйна, като се има предвид влиянието на Москва в Сирия, където израелските военновъздушни сили често атакуват ирански марионетки.