Румъния е готова да обсъди възможността за изпращане на система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" в Украйна.

Това заяви президентът на страната Клаус Йоханис, предаде "Ройтерс".

Говорейки във Вашингтон след среща с президента на САЩ Джо Байдън, Клаус Йоханис заяви, че ще обсъди въпроса със своя Висш съвет по отбрана.

Това е най-новото развитие от страна на западните държави в отговор на призивите на Киев за повече противовъздушна отбрана срещу руските ракетни и безпилотни атаки срещу градове в Украйна.

"През последните няколко седмици се обсъждаше кой може да изпрати системи "Пейтриът" в Украйна", каза Йоханис.

"Президентът Байдън го спомена... по време на срещата ни и аз казах, че съм отворен за обсъждане.

Трябва да го обсъдя във Висшия съвет по отбрана, за да видим какво можем да предложим и какво можем да получим в замяна, защото е неприемливо да оставим Румъния без противовъздушна отбрана."

През 2017 г. Румъния подписа споразумение за придобиване на системи "Пейтриът", но досега разполага само с една, която е в експлоатация. Йоханис заяви, че всички обсъждания ще се отнасят до система, която е в напреднал стадий на оперативност.

На 13 април Германия обяви, че ще предостави на Киев допълнителна система "Пейтриът". След това германският канцлер Олаф Шолц призова и други съюзници от НАТО да направят същото.

ЕС планира 7 системи Patriot за Украйна

ЕС планира 7 системи Patriot за Украйна

Германия ще изпрати трета система Patriot в Украйна и че други шест ще последват скоро от други държави членки

Полският министър-председател Доналд Туск отговори, че Полша не може да се откаже от системата "Пейтриът", инсталирана на летище Жешов в Югоизточна Полша, тъй като то е ключов логистичен център за доставките на отбранителна помощ в Украйна.

Гръцките медии съобщиха на 22 април, че Атина планира да изпрати поне една система "Пейтриът" в Украйна, но гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис изключи това в интервю на 25 април.

WP: Япония предоставя ракети за Patriot на Украйна чрез САЩ

WP: Япония предоставя ракети за Patriot на Украйна чрез САЩ

Законодателната промяна ще бъде приета в петък

След това на 26 април испанският министър на отбраната Маргарита Роблес обяви, че Испания ще изпрати на Киев зенитни ракети "Пейтриът". Те пристигнаха тази седмица.