Американският президент Доналд Тръмп постигна по-топъл тон с Китай, хвалейки лидера Си Дзинпин за неговото управление на ядрената заплаха в Северна Корея, съобщава "Ройтерс".

Тръмп изненада мнозина, когато каза, че "не обвинява Китай", че "се възползва" от САЩ по отношение на техния търговски дефицит. В същото време той призовава Си Дзинпин да "работи много усилено", за да убеди Северна Корея да се откаже от ядрената програма.

Тръмп иска Китай да намали финансовите си връзки с КНДР
Обновена

Тръмп иска Китай да намали финансовите си връзки с КНДР

Китай и американски фирми подписват сделки за около 9 млрд. долара

Дискусията относно начините за справяне със заплахите на Северна Корея за региона е доминираща в дневния ред на Тръмп, тъй като Китай е основният икономически съюзник на Пхенян.

Си Дзинпин и Тръмп обявиха, че техните страни са подписали бизнес сделки на стойност 250 млрд. долара.

"Държавната визита на американския президент Доналд Тръмп беше успешна, това е историческо събитие", коментира Си Дзинпин на съвместна пресконференция с Тръмп.

"Заедно сме очертали насоки и разработихме пътна карта за развитието на китайско-американските отношения в бъдеще. така че консенсусът, който постигнахме, ще донесе още по-голяма полза на народите на нашите държави и на хората по света", допълни китайският държавен глава.