САЩ все още преговарят с Русия за сделка за освобождаване на затворените американци Бритни Гринър и Пол Уилън, но Москва не е предоставила "сериозен отговор" на нито едно от предложенията й. Това заяви високопоставен американски дипломат, цитиран от Ройтерс.

Елизабет Руд, посланикът на САЩ в Москва, каза пред руската държавна информационна агенция РИА, че преговорите продължават. Съединените щати поставиха важно предложение на масата. Ние проследихме това предложение и предложихме алтернативи. За съжаление, досега Руската федерация не е предоставила сериозен отговор на тези предложения, уточни тя.

От Белият дом съобщиха, че разговорите с Русия продължават. "Искаме и двамата да се приберат възможно най-бързо и тази администрация ще остане ангажирана с тази задача", заяви говорителят на националната сигурност Джон Кърби.

Баскетболната звезда Бритни Гринър беше отведена този месец в наказателна колония в руския регион Мордовия, за да излежи деветгодишна присъда за наркотици, след като беше арестуван през февруари с патрони за вейп, съдържащи масло от канабис. По време на процеса тя каза, че ги е използвала, за да облекчи болката от спортни наранявания и не е имала намерение да нарушава закона.

Пол Уилън, бивш морски пехотинец на САЩ, излежава 16 години затвор в същия регион по обвинения в шпионаж, които той отрича.

По-рано този месец руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза, че се надява да постигне съгласие за размяна на затворници, която може да доведе до освобождаването на Виктор Бут, осъден руски трафикант на оръжие, който е в затвора в Съединените щати.