Администрацията на американския президент Джо Байдън е настроена да преговаря на високо ниво с руските колеги за освобождаване на американския пехотинец Пол Уелън, който продължава да лежи в руски затвор. Това заяви на брифинг съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

"Ще имаме ангажимент с тях тази седмица, каза Съливан за руснаците. Няма да разкривам повече. Но това е графикът, заяви той лаконично.

Коментарите на Съливан дойдоха, след като руският президент Владимир Путин остави отворена вратата за по-нататъшен обмен, като каза, че всичко е възможно.

Пол Уилън каза пред CNN часове след освобождаването на баскетболна звезда Бритни Гринър, че е разочарован от собствената си ситуация.

Русия не стопля отношенията със САЩ въпреки размяната Бут - Гринър

Русия не стопля отношенията със САЩ въпреки размяната Бут - Гринър

Погрешно било да се правят хипотетични заключения

"Арестуваха ме за престъпление, което никога не се е случвало, каза той в мрежата. Не разбирам защо още седя тук.

Той излежава 16-годишна присъда, след като беше осъден за обвинения в шпионаж, които Уилън, семейството му и САЩ наричат фалшиви.

"По напълно нелегитимни причини руснаците се отнасят по различен начин към случая на Пол Уилън. Така че техните искания, свързани с Пол Уилън, са различни от исканията им от други американци", каза той, споменавайки усилията, които освободиха американеца Тревър Рийд.

Припомняме, че миналата седмица Гринър беше освободена при размяна на затворници с Русия, в която е участвал и бившият търговец на оръжие Виктор Бут.

Русия и САЩ размениха търговец на оръжие и баскетболистка

Русия и САЩ размениха търговец на оръжие и баскетболистка

Бившият морски пехотинец Пол Уилън за сега остава в руски арест

Гринър бе осъдена на 9 години затвор за притежание и трафик на наркотици. Тя бе изпратена в наказателна колония в Москва. Виктор Бут, един от най-издирваните дилъри на оръжие, известен като "търговеца на смърт", бе арестуван през 2012 г. и осъден на 25 години затвор.